Linkovi

Bajden posle razgovora sa Vučićem: Mnogo toga smo postigli


Američki potpredsednik Džo Bajden rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem po dolasku u Palatu Srbije, 16. avgusta 2016.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovao je u Beograd u drugu zvaničnu posetu Srbiji.

Bajden je razgovarao u četiri oka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem kojem je prethodio razgovor između dve delegacije. Nakon toga će se potpredsednik SAD sresti i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Kratka je moja poseta, ali smo mnogo toga postigli", izjavio je Bajden nakon sastanka.

"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobedničkom na mnogim poljima. Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste vi pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima s Hrvatskom", kazao je Bajden.

Kako je naglasio, Srbija je ključni kamen temeljac za ceo region i od toga zavisi kako će ceo region da prođe.

Vučić je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji.

On je dodao da su glavne teme razgovora sa američkim potpredsednikom Džozefo Bajdenom bi bilaterlani odnosi, dijalog Beograd i Prištine, regionalni odnosi i evropski put Srbije.

Rekao je da će učiniti sve da obezbedi sigurnost za investitore, uključujući američke, i dodao da je Bajdena obavestio da će Srbija za mesec dana ugostiti u Beogradu albanskog premijera Edija Ramu i predstavnike Albanaca sa Kosova.

"Mnogi su činili greške u odnosima Srba i Albanaca, mnogo je Srba i Albanaca izgubilo život", izjavio je srpski premijer.

Drugog čoveka SAD na aerodromu "Nikola Tesla" uz Gardu Vojske Srbije, crveni tepih i pogaču i so dočekao je premijer Vučić u društvu američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata.

Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija" u Beogradu.

Podsetimo, da je James Hooper, nekadašnji diplomata SAD i stručnjak za Balkan u autorskom tekstu za RSE naveo da će Bajden srpskom rukovodstvu morati jasno da stavi do znanja da bliskije partnerstvo između SAD i Srbije može biti zasnovano samo na solidnim temeljima i vezama između Beograda i Prištine i da Srbija mora da ide mnogo dalje u usklađivanju sa realnošću nezavisnosti Kosova, uključujući u bliskoj budućnosti i članstvo u UN.

Bajden, koji je u odlazećoj američkoj administraciji zadužen za Balkan, u Beograd je stigao neposredno nakon formiranja nove Vlade Srbije. Premijer Vučić se prethodno sa Bajdenom sastao septembra prošle godine u Vašingtonu.

Pre Bajdena u Beogradu je sredinom jula bila zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland u okviru "balkanske turneje".

Što se tiče atmosfere u Beogradu, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja najavila je protest zbog dolaska Bajdena ispred Predsedništva Srbije u majicama sa likom američkog predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa. No, Nikolić takođe sa Bajdenom razgovara u Palati Srbija a ne u Predsedništvu na Andrićevom vencu.

Zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena Beogradu mere bezbednosti su podignute na najviši nivo.

Nakon Beograda Bajden putuje u Prištinu gde će se sastati sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

Bajden je doputovao sa suprugom Džil i sa unukom Natali, ćerkom najstarijeg sina, Boa Bajdena (46), koji je 2015. godine podlegao kanceru.

Kako je ranije najavljeno, Džozef Bajden i njegova supruga Džil će posetiti mesto u blizini baze "Bondstil", gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju jedne ulice u čast njihovog pokojnog sina. Bo Bajden je svojevremeno volontirao na Kosovu.

Inače, dolazak potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beograd pomeren je za nekoliko sati zbog loših vremenskih uslova u SAD.

XS
SM
MD
LG