Linkovi

Bajden: SAD će "iščupati srce" Daešu


Američki potpredsednik Džo Bajden obraća se američkom vojnom osoblju u vazdušnoj bazi Al Dafra u blizini Abu Dabija.
Američki potpredsednik Džo Bajden obraća se američkom vojnom osoblju u vazdušnoj bazi Al Dafra u blizini Abu Dabija.

Američki potpredsednik Džo Bajden započeo je petodnevnu posetu Bliskom istoku obećavši da će SAD uništiti Islamsku državu.

Bajden je posetio američke vojnike stacionirane u vazdušnoj bazi Al-Dafra u blizini prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabija. Potpredsednik SAD je pobunjenika Islamske države opisao kao “kriminalce i kukavice”. Koristeći arapski akronim za Islamsku državu, Bajden je poručio vojnicima da će SAD “morati da iščupaju srce Daešu u Iraku i Siriji kako bi ta grupa prestala da širi svoj otrov po regionu i celom svetu.”

U intervjuu za list The National u Abu Dabiju, američki potrpedsednik je istakao da se SAD zalažu za pregovore kojima će se doći do mira i okončati petogodišnji gradjanski rat u Siriji, dok je ujedno isključio mogućnost vojnog rešenja sukoba. Mirovni pregovori o Siriji se nastavljaju kasnije ove nedelje u Ženevi.

Bajden će se sastati sa princom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajednom Al Nahjanom, kao i šeikom Mohamedom bin Rašidom Al-Maktumom, emirom Dubaija koji je potpredsednik i premijer federacije. Američki potpredsednik, koji je sa suprugom Džil došao u posetu Bliskom istoku, takodje će posetiti Izrael, Zapadnu obalu i Jordan.

XS
SM
MD
LG