Linkovi

Bajden: Sankcije protiv Rusije da ostanu na snazi


Potredsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko tokom susreta u Kijevu, 16. januar 2017
Potredsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko tokom susreta u Kijevu, 16. januar 2017

Američki potpredsednik Džozef Bajden kaže da “međunarodna zajednica” mora da stane na put ruskoj agresiji i apeluje na novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da pruži snažnu podršku Ukrajini i bude joj partner.

U obraćanju novinarima u ponedeljak, zajedno sa predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu, Bajden je naglasio da se Ukrajina istovremeno bori protiv “široko rasprostranjene korupcije” i “postojane agresije Kremlja". Bajden je dodao da sankcije protiv Rusije treba da ostanu na snazi.

"Zajedno sa partnerima iz Evropske Unije i G7, jasno smo stavili do znanja da sankcije treba da ostanu na snazi, sve dok Rusija potpuno, naglašavam potpuno, ne ispuni svoje obaveze prema sporazumu iz Minska. A sankcije protiv Rusije u vezi sa Krimom treba da ostanu sve dok Rusija ne vrati punu kontrolu Ukrajincima".

Bajden je imao vodeću ulogu u kreiranju američke politike prema Ukrajini, a od 2013. kada su se Ukrajinci digli protiv proruske vlade i zbacili je sa vlasti, pet puta je posetio Kijev i bio je u stalnom, telefonskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG