Linkovi

Bela kuća: Bajden dobro posle pada na bini u Koloradu


Predsednik SAD Džo Bajden u dvorištu Bele kuće posle povratka iz Kolorada, 1.jun 2023.
Predsednik SAD Džo Bajden u dvorištu Bele kuće posle povratka iz Kolorada, 1.jun 2023.

VAŠINGTNON - Predsednik SAD Džo Bajden kazao je da se sapleo na vreću sa peskom na bini, tokom ceremonije proslave diplomaca Vazduhoplovne akademije u Koloradu, i da nije povređen.

Bajden se pozdravljao sa diplomcima ispred bine, i krenuo da se vrati na svoju stolicu kada se sapleo i pao. Jedan vazduhoplovni oficir i obezbeđenje su mu pomogli da ustane.

"Sapleo sam se o vreću sa peskom", kazao je Bajden uz osmeh novinarima u Beloj kući, koji su ga tu čekali po povratku iz Kolorada.

Dve male vreće sa peskom bile su postavljene na bini kako bi držale teleprompter koji su Bajden i ostali govornici koristili tokom svojih obraćanja na bini u Koloradu.

"On je dobro. Na sceni je bila vreća sa peskom dok se rukovao sa oficirima", tvitovao je direktor komunikacija Bele kuće Ben Labolt.

U javnosti se postavlja pitanje Bajdenovih godina (80) i dovodi se u pitanje podobnost da odsluži još jedan predsednički mandat, što često koriste i njegovi protivkandidati u kampanjama. Bajden je već jednom pao kada se penjao uz stepenice i ulazio u predsednički avion, a drugom prilikom je pao kada je silazio sa bicikla u Delaveru.

Lični lekar predsednika kaže da je sistematski pregled u februaru pokazao da je Bajden i dalje zdrav i vitalan 80-godišnjak, koji je podoban za predsedničke dužnosti.

Bajden nije prvi političar koji se sapleo i pao u javnosti.

Predsednik SAD Džerald Ford pao je kada je izlazio iz predsedničkog aviona 1975. Republikanski senator Bob Dol sapleo se na bini na mitingu 1996. Predsednik Barak Obama se spotakao kada se penjao na binu 2012.

"Toliko sam bio zanesen, da sam promašio stepenik", kazao je tada Obama.

Predsednik Donald Tramp, star 76 godina, bio je u kampanji u Ajovi kada je čuo da je Bajden pao. I on je imao sličnu epizodu na akademiji u Vest Pointu 2020. godine - što je takođe postavilo pitanja u javnosti o njegovom zdravlju.

"Stvarno je pao? Nadam se da nije povređen", rekao je Tramp. "Ako je pao, to je zaista loše... Moramo da vratimo stvari na pravi kolosek. Pao je na Vazduhoplovnoj akademiji, je l da? To nije inspirativno".

Drugi favorit za republikansku nominaciju, guverner Floride Ron Desantis, iskoristio je situaciju da politički napadne Bajdena.

"Želim da se Džo Bajden brzo oporavi od eventualnih povreda, ali isto tako želimo da se Amerika brzo oporavi od Bajdenove politike".

XS
SM
MD
LG