Linkovi

Bajden Evropi: Rusija će se mešati i u vaše izbore


Odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden u Davosu, Švajcarska 18. januar 2017.
Odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden u Davosu, Švajcarska 18. januar 2017.

Odlazeći američki potpredsednik Džozef Bajden upozorio je evropske zemlje da se spreme na mogućnost da će Rusija pokušati da utiče na njihove izbore na isti način na koji američke obaveštajne agencije tvrde da je bio slučaj sa novembarskim izborima u Sjedinjenim Državama, na kojima je pobedio Donald Tramp.

U poslednjem većem govoru u svojstvu potpredsednika, Džozef Bajden se obratio prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

“Nisu samo Sjedinjene Države, a to ne treba ni da vam pričam, koje su meta. Evropa je iskusila iste napade u prošlosti. Zbog broja evropskih zemalja u kojima se ove godine održavaju izbori, možemo da očekujemo dalje pokušaje Rusije da se meša u demokratski proces. Obećavam vam da će se to ponovo desiti”, upozorava američki potpredsednik.

Bajden je zatim optužio Rusiju da radi na tome da uništi liberalni svetski poredak i da se vrati u svet u kojem super sile zloupotrebljavaju kontrolu nad zemljama. Osim što prete demokratskim sistemima, Bajden je podsetio i na rusku agresiju nad svojim susedima, uključujući akcije u Ukrajini.

Rusija odbacuje zaključke američkih obaveštajnih službi da se Moskva mešala u izbore kako bi pomogla da Tramp bude izabran za predsednika.

Potpredsednik Bajden je takođe uveravao zemlje članice NATO-a da Amerika ostaje posvećena Alijansi. Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da je NATO zastareo sugerišući da Sjedinjene Države neće automatski braniti neku članicu koja nije u potpunosti ispunila svoje obaveze.

Bajden je okupljenima u Davosu rekao da Amerika ima nepokolebljivu obavezu prema svim članicama NATO-a, što je nazvao svetom dužnošću koja nikada ne može da se dovodi u pitanje.

XS
SM
MD
LG