Linkovi

Bajden počeo azijsku turneju


Potpredsednik SAD Džozef Bajden po dolasku na Međunarodni aerodrom u Tokiju
Potpredsednik SAD Džozef Bajden po dolasku na Međunarodni aerodrom u Tokiju

Bela kuća je saopštila da turneja potpredsednika SAD ima za cilj da potvrdi status Sjedinjenih Država kao pacifičke sile

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden doputovao je u Japan na početku azijske turneje, koja će uključiti i posete Kini i Južnoj Koreji.

Bela kuća je saopštila da Bajdenova turneja ima za cilj da potvrdi status Sjedinjenih Država kao pacifičke sile, da unapredi američke ekonomske interese i da istakne predanost Vašingtona preusmeravanju svoje spoljne politike ka tom regionu.

Bajden će se sutra sastati sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i drugim japanskim zvaničnicima pre nego što u sredu otputuje za Peking. Bela kuća je saopštila da će tokom razgovora sa kineskim predsedenikom, Ši Djinpingom Bajden razmotriti niz bilateralnih pitanja, uključujući tenzije u regionu.

Kina je prošlog meseca proglasila vazdušnu odbrambenu zonu iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, na koja i Kina i Japan polažu pravo. Kina zahteva da svi avioni dostave planove leta pre nego što udju u pomenutu zonu, što je Japan odbio da učini.

Sjedinjene Drave su već obavile letove vojnim avionima u pomenutoj zoni, ignorišući kineske zahteve, ali su preporučile američkim aviokompanijama da se pridržavaju uputstva Pekinga.

Potpredsednik Bajden će u četvrtak posetiti Južnu Koreju, koja je takodje gnevno reagovala na uspostavljanje kineske vazdušne odbrambene zone. On će se sastati sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje i održati govor na univerzitetu Jonsei pre povrataka u Vašington u subotu.
XS
SM
MD
LG