Linkovi

Novi protesti u Bahreinu i Jemenu


Anti-vladini protesti u prestonici Jemena, Sani
Anti-vladini protesti u prestonici Jemena, Sani

Hiljade demonstranata u Bahreinu su izašle na ulice uprkos nastojanjima vlade da ispuni neke od njihovih zahteva.

Demonstranti u prestnoci Manami su mahali zastavama i skandirali parole protiv vlade. Neki od njih su proveli noć na Bisernom trgu u centru grada, koji je postao središna tačka protesta. Protesti se nastavljaju više od nedelju dana, ali se veruje da su današnji prvi koji su organizovale opozicione partije.

Protesti su održani uprkos naređenju kralja Hamada bin Ise al-Kalife da se jedan broj političkih zatvorenika osobodi. Prognani lider šiitskog Pokreta Hak, Hasan Mašaima, najavio je da se vraća u svoju zemlju iz Londona, što bi mogao da bude dodatni podstrek opoziciji da traži reforme i svrgavanje vladajuće sunitske dinastije.

Hiljade demonstranata se okupljaju na mitinzima širom Jemena, nastavljajući proteste na kojima traže ostavku predsednika Alija Abdulaha Saleha. Demonstranti su se okupili danas u prestonici Sani i u lučkom gradu Adenu. Izveštava se da je između protivnika i pristalica predsednika Saleha došlo do manjih sukoba, ali nema vesti o ozbiljnijim povredama.

Policija pokušava da obuzda demonstrante koji defiluju mašući zastavama i transparentima. Predsednik saleh, koji je na vlasti od 1978. bez prekida, kaže da su zahtevi da podnese ostavku neprihvatljivi. On je obećao da se neće ponovo kandidovati, ali insistira da ostane na položaju do isteka mandata 2013. godine.

XS
SM
MD
LG