Linkovi

Nastavljene demonstracije u Bahreinu


Učesnik anti-vladinih demonstracija u bazi na Bisernom trgu u Manami u Bahreinu, 28. februar 2011.
Učesnik anti-vladinih demonstracija u bazi na Bisernom trgu u Manami u Bahreinu, 28. februar 2011.

Anti-vladini demonstranti u Bahreinu okupili su se danas ispred parlamenta kako bi pojačali pritisak na monarhiju da uvede demokratske reforme. Mnogi su apelovali na zbacivanje vladajuće porodice Al Kalifa.

Demonstranti su danonoćno prisutni u bazi na Bisernom trgu u prestonici Manami, dok u isto vreme organizuju demonstracije na bitnijim lokacijama širom glavnog grada Bahreina.

Bahreinska opozicija, koju predvode šiiti, održava svakodnevne proteste zahtevajući ostavku čitave vlade, kojom dominira sunitska porodica Kalifa. Anti-vladini demonstranti takodje žele da monarhija preda vlast izabranoj vladi koja bi predstavljala šiitsku većinu u toj zalivskoj zemlji.

Posle dve nedelje anti-vladinih protesta, kralj Hamad bin Isa al Kalifa danas je smenio četiri člana kabineta, uključujući dva pripadnika kraljevske porodice. Premijer Bahreina Šeik Kalifa bin Salman Al Kalifa – inače kraljev ujak - zadržao je položaj koji drži već decenijama.

Predsednik Barak Obama juče je pozdravio potez kralja Bahreina da uvede promene u kabinetu i apelovao na vladu te zemlje da poštuje ljudska prava.

XS
SM
MD
LG