Linkovi

Nove žrtve u Bahreinu


Snage Saveta za saradnju u Zalivskoj oblasti rasteruju demonstrante sa Bisernog trga u Manami, Bahrein
Snage Saveta za saradnju u Zalivskoj oblasti rasteruju demonstrante sa Bisernog trga u Manami, Bahrein

Bahreinske snage bezbednosti proterale su pro-demokratske snage sa Bisernog trga, porpišta okupljanja demonstranata u glavnom gradu Manami. Bolnički i opozicioni izvori navode da je najmanje deset ljudi ubijeno.

Očevici navode da su policajci, uz podršku helikoptera, rano jutros ušli trg i primorali demonstrante, koji su na tom mestu podigli logor, da ga napuste. Toj akciji prethodili su jučerašnji sukobi izmedju policije i aktivista, u kojima su poginule najmanje dvoje, a ranjeno na stotine ljudi.

U pokušaju da okonča ustanak vlada je proglasila vanredno stanje. Bahreinska državna televizija je danas saopštila da je kralj Hamad bin Isa al-Kalifa naredio komandantu oružanih snaga da preduzme odgovarajuće mere i zaštiti zemlju od demonstranata, koje je optužio za terorisanje stanovništva.

Britanski premijer Dejvid Kameron, u međuvremenu, se založio za uzdržanost i izrazio zabrinutost u sinoćnjem telefonskom razgovoru sa bahreinskim kraljem.

Proteklih dana su u Bahrein ušle vojne i policijske snage iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, da bi pomogle da se u kraljevini održi mir i uguši pobuna. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je kritikovao stranu vojnu intervenciju u Bahreinu i naglasio da je prisustvo arapskih trupa iz zalivskih država "pogrešno i osuđeno na propast".

U Libanu, stotine pristalica Hezbolaha su održale miting podrške bahreinskim demonstrantima i protiv dolaska saudijskih trupa u tu zemlju. Irački šiitski veliki ajatola Ali al-Sistani je uputio neuobičajen politički apel i zatražio od bahreinskih vlasti da prestanu da se obračunavaju sa pretežno šiitskim demonstrantima.

XS
SM
MD
LG