Linkovi

Raste broj žrtava napada u Bagdadu


Irački zvaničnici saopštili su da je broj žrtava jučerašnjeg samoubilačkog napada kamionom bombom u Bagdadu porastao na 151.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u prometnoj trgovačkoj četvrti Karada, navodeći da se meta bili šiiti. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u iračkoj prijestonici od američke invazije 2003.

Najmanje 200 osoba je povrijeđeno i očekuje se da će taj broj da raste, dok spasilačke ekipe tragaju za preživjelima. Irački premijer Hajder al-Abadi naložio je pooštravanje bezbjednosnih mjera u Bagdadu, čiji stanovnici izražavaju nezadovoljstvo zbog, kako smatraju, nesposobnosti vlade da održava bezbjednost.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun naveo je da je užasnut “potpunim nepoštovanjem ljudskih života” koje su pokazali odgovorni za napad.

“Generalni sekretar apeluje na irački naord da odbaci sve pokušaje širenja straha i podrivanja jedinstva u zemlji”, naveo je Banov portparol u saopštenju u kojem se osuđuje napad.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Ned Prajs, poručio je juče da će Sjedinjene Države i dalje da sarađuju sa Irakom u okviru napora da se uništi Islamska država.

XS
SM
MD
LG