Linkovi

Badnje veče u Srbiji


Ceremonijalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu 6. januara 2016.
Ceremonijalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu 6. januara 2016.

Badnji dan i badnje veče po julijanskom kalendaru obeleženi su danas širom Srbije, a u božićnoj poslanici poglavar SPC, patrijarh Irinej ističe da su se ljudi i narodi udaljili od Boga, ali i međusobno.

U ovogodišnjoj Božićnoj poslanici poglavar SPC, patrijarh Irinej pozvao je na solidarnost sa svim nevoljnicima, bez obzira na rod i veru, a prognane Srbe sa Kosova i Metohije da se vrate na svoja ognjišta.

Danas, više nego ikad, istakao je patrijarh Irinej, potrebni su mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima. Vidimo da se najveći greh, ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje, ukazao je poglavar SPC i ocenio da je to nepojmljivo za normalan um i razum:

"Greh je pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih zemalja, ma koje vere oni bili. Naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i u Africi."

A posle unošenja badnjaka u zgradu Predsedništva, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je tim činom želeo da simbolično pozove građane da se okrenu ljudima oko sebe, onima oko njih koji možda tiho stradaju i pate:

"Srbija sa pravom iščekuje da ovo bude jedna od poslednjih godina u kojima Srbijom vlada kriza ili nespokojstvo, nesigurnost ili neverica. I da mi konačno počnemo da živimo mnogo bolje nego do sada."

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i marinci iz ambasade uručili su danas poklone deci bez roditeljskog staranja u domu "Moša Pijade" u okviru programa „Igračke za mališane“. Došli smo ovde pred pravoslavni Božić jer svako dete zaslužuje poklon, rekao je Kirbi i dodao da su deca budućnost Srbije.

XS
SM
MD
LG