Linkovi

Bačena ručna bomba na zgradu RTK


Na zgradu Radio televizije Kosova ( RTK ) sinoć je bačena ručna bomba. Niko nije povređen a odgovornost za napad preuzela je takozvana organizacija Rugovci, zbog kako navode demarkacije sa Crnom Gorom. Najviši kosovski i međunarodni zvaničnici, institucije i udruženja osudili su ovaj napad, ocenjujući ga kao napad na slobodu medija i društvo u celini.

Kako je saopštila Kosovska policija bomba na zgradu javnog servisa Kosova bačena je sinoć u 21:48 minuta.

Policija je slučaj okarakterisala kao izazivanje opšte opasnosti.

Pristinski mediji prenose da je u saopštenju dostavljenom medijima putem e-maila, grupa Rugovci preuzela odgovornost za ovaj bombaški napad.

“Sinoć smo napali RTK ručnom granatom zato što RTK nije objavio vest da smo mi napali kuću Murata Mehe pre nekoliko dana. RTK prenosi pozitivne vesti o demarkaciji i Vladi. RTK je na strani Vlade koja prodaje naše planine”, saopštila je ova organizacija.

Uprava radio televizije Kosova saopštila je da je ovo do sada najozbiljniji napad na slobodu medija i govora na Kosovu čiji je cilj zastrašivanje novinara i urednika ove televizije. Menadžment RTK-a je u svom saopštenju pozvao političke partije, a posebno Pokret Samoopredeljenje, da zaustave govor mržnje, pretnje, uvrede i ucene uperene protiv javnog servisa.

Vlada Kosova je oštro osudila napad na RTK i smatra da je ovo napad na slobodu govora i na sve kosovske medije.

Oglasio se i Pokret Samoopredeljenje koji je saopštio da je Radio televizija Kosova razglas Vlade, ali da to ne opravdava bombe. Iz ovog pokreta kažu da pokušaji menadžmenta RTK da poveže napad sa Samoopredeljenjem “konačna potvrda da se RTK pretvorio u klasičnu propagandu Vlade”.

Napad su osudili i predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da je napad na zgradu RTK “crvena lampica za policiju i za sve bezbednosne strukture”.

"Vrlo je važno da saznamo koji su motivi ovog napada. Važno je da policija, ali i sve bezbednosne strukture što pre urade svoj posao kako bi dobili epilog tog napada i kako se ne bi stvorila atmosfera u kojoj će biti pritiska na medije“, smatra Stojanović.

Sinoćni napad na prostorije Radio televizije Kosova najoštrije su osudili i šef Misije OEBS-a na Kosovu, Žan-Klod Šlumberže, i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović i pozvali nadležne da što pre rasvetle ovaj napad.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar najoštrije su osudili napad. “RTK je važna nacionalna ustanova osnovana od strane i za ljude na Kosovu. Napad na nju je pretnja slobodi izražavanja i interesima građana Kosova”, navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu saopštilo je da ovaj, kako se navodi u saopštenju, težak incident dokaz da novinari i medijski radnici na Kosovu nisu bezbedni.

Ovo Udruženje podseća da je pre godinu dana pucano na prostorije portala Kossev u Severnoj Mitrovici i da do danas taj slučaj nerasvetljen kao i desetine napada na novinare i medijske radnike poslednjih godina.

XS
SM
MD
LG