Linkovi

Avioni napali snage koje SAD podržavaju u istočnoj Siriji


Ruski vojnik stražari u oblasti gradske pijace u Deir el-Zuru, Sirija, 15. septembar 2017.

Milicije koje imaju podršku Sjedinjenih Država našle su se pod napadom ruskih aviona i sirijskih vladinih snaga u nedelju u Deir el-Zur provinciji, žarištu na sve kompleksnijem bojnom polju.

Sirijske demokratske snage (SDF), alijansa kurdskih i arapskih milicija koje se bore zajedno sa koalicijom koju predvode SAD, saopštile su da je šest njihovih boraca ranjeno u napadu.

Pentagon je saopštio da je Rusija bombardovala poziciju istočno od reke Eufrat, gde se zna da su stacionirani borci SDF-a i savetnici koalicije. Avioni nisu povredili koalicione snage, kaže se.

Vašington i Moskva podržavaju različite ofanzive u sirijskom konfliktu, dok se odvojeno bore protiv Islamske države u istočnim oblastima koje se graniče sa Irakom.

"Naše snage istočno od Eufrata napali su ruski avioni i snage sirijskog režima, ciljajući naše jedinice i industrijsku zonu", saopštava SDF.

SDF je optužio Damask da pokušava da obstruira njihove borce. Ovakvi napadi "traće energiju koja bi trebalo da bude iskorišćena protiv terorizma... i otvara vrata dodatnog konflikta".

Rusi negiraju

Ruski ministar odbrane u nedelju je negirao da su ruske snage bombardovale milicije koje SAD podržavaju u Siriji, rekavši da su avioni samo ciljali militante Islamske države i da su upozorili Sjedinjene Države unapred o svojim operacionim planovima.

Generalmajor Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane, odbacio je navode u izjavi u nedelju.

Konašenkov je rekao da su ruski avioni izveli pažljivo ciljane napade u toj oblasti, na osnovu informacija koje je potvrdilo više izvora.

Udari su samo pogodili ciljeve u oblasti pod kontrolom Islamske države, rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG