Linkovi

Avion "Er Azije" verovatno na dnu mora


Porodice putnika čekaju vesti o nestalom avionu "Er Azije"

Avion „Er Azije“, koji je juče nestao na letu od indonežanskog grada Surabaja do Singapura, verovatno se srušio u Javansko more, saopštili su indonežanski zvaničnici

Avion „Er Azije“, koji je juče nestao na letu od indonežanskog grada Surabaja do Singapura, vjerovatno se nalazi na dnu mora, saopštio je šef indonežanske Agencije za potragu i spasavanje Bambang Sulistijo.

On je novinarima u Džakarti rekao da se vjeruje da se erbas A320, sa 162 putnika i članova posade, srušio juče blizu indonežanske obale u Javansko more. Indonežanski predsjednik Joko Vidodo je nakon nestanka aviona naložio da se preispitaju procedure u vazdušnom saobraćaju.

U sveobuhvatnoj međunarodnoj potrazi za nestalom letjelicom učestvuju brodovi, avioni i helikopteri, dok je pomoć ponudilo više zemalja, među kojima i Sjedinjene Države. Izvještava se i o mogućim ostacima u zoni pretrage, ali još nema nagovještaja da je riječ o nestalom avionu.

Let QZ 8501 bio je na pola puta do Singapura, kada je nestao juče ujutro. Prije nego što je izgubljen kontakt, pilot je tražio od kontrole leta da poveća visinu kako bi izbjegao nevrijeme. Njegov zahtjev je međutim odbijen, zato što se drugi avion nalazio u tom području. Nakon toga je izgubljena komunikacija, dok iz pilotske kabine nije poslat poziv u pomoć.

Direktor kompanije „Er Azija“, Toni Fernandes, rekao je da je njegov trenutni prioritet da se pobrine za porodice putnika i posade i da u potpunosti sarađuje sa istražiteljima. Fernandes je odbio da spekuliše o tome šta se dogodilo sa avionom. Među putnicima je bilo 149 Indonežana, tri Južnokorejca i po jedan iz Britanije, Malezije i Singapura. U sedmočlanoj posadi bilo je šest Indonežana i francuski kopilot.

XS
SM
MD
LG