Linkovi

Avganistanska TV novinarka ubijena u Kabulu


Mena Mangal, bivša voditeljka televizijske mreže Ariana (arhivski snimak).
Mena Mangal, bivša voditeljka televizijske mreže Ariana (arhivski snimak).

Mena Mangal, bivša istaknuta TV novinarka u Avganistanu, ubijena je u Kabulu, saopštili su zvaničnici.

Potrparol ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Raimi izjavio je da je Mangal ubijena iz vatrenog oružja, u osmom distriktu Kabula u 7:20 ujutru po lokalnom vremenu. Prodavci koji su prisustvovali ubistvu blizu pijace Karte Nau u Kabulu, izjavili su za RFE/RL da su se dvojica muškaraca pojavila na motociklu dok je novinarka čekala automobil.

Naoružani napadač ispalio je četiri metka u vazduh da rastera druge ljude na pijaci a onda ispalio dva metka koja su Mangal pogodila u grudi.

Njeni rođaci su potvrdili za RFE/RL da je Mangal čekala službeni prevoz do posla, a radila je kao savetnica za kulturu u Donjem domu avganistanskog parlamenta.

Na fotografijama sa mesta zločina, koje su objavljene na vebsajtu Ariana Njuz, vidi se telo novinarke na ulici, u lokvi krvi.

Mangal je više od deset godina radila kao voditeljka privatne televizije Ariana, privatnog TV kanala Lamar na paštunskom jeziku, i privatnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom Šamšad.

Takođe je uređivala popularne stranice na društvenim mrežama na kojima se govorilo o pravu avganistanskih žena da rade i pravu devojčica u Avganistanu da idu u školu.

Često je pisala o tome kako je 2017. bila prinuđena da protiv svoje volje stupi u ugovoreni brak, i o procesu kroz koji je morala da prođe da dobije razvod, koji je potvrđen početkom maja. Nedavno je na društvenim mrežama napisala da dobija pretnje smrću iz nepoznatih izvora.

Avganistanke prisustvuju sednici konsultativnog plemenskog saveta Loja Jirga u Kabulu, 29. aprila 2019.
Avganistanke prisustvuju sednici konsultativnog plemenskog saveta Loja Jirga u Kabulu, 29. aprila 2019.

​ Portparol ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da su napadači pobegli sa lica mesta posle pucnjave a da ubistvo istražuje specijalna policijska jedinica.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Lideri Talibana u Avganistanu saopštili su na nedavnim mirovnim razgovorima sa američkim pregovaračima da više ne insistiraju na svojoj ozloglašenoj zabrani školovanja devojčica i zapošljavanja žena. Međutim, aktivistkinje za ženska prava u Avganistanu su sumnjičave prema toj tvrdnji i izražavaju zabrinutost da bi mirovni sporazum sa Talibanom doveo do povratka represije žena iz ere vladavine Talibana.

XS
SM
MD
LG