Linkovi

UN: Civili poginuli u američkom napadu


Najmanje 15 civila je poginulo, a 13 povrijeđeno u američkom napadu bespilotnom letjelicom u srijedu u Avganistanu, saopštile su Ujedinjene nacije. Misija svjetske organizacije u toj zemlji (UNAMA) zatražila je sprovođenje nezavisne istrage.

"UNAMA poziva vladu i međunarodne vojne snage da pokrenu hitnu, nezavisnu, nepristrasnu, transparentnu i efikasnu istragu incidenta”, ističe se u saopštenju, u kojem se navodi da su sve žrtve muškarci, te da su poginuli studenti, jedna nastavnik i članovi porodice koja se smatra provladinom.

Američka vojska saopštila je da je u vazdušnom napadu pogođena meta u okrugu Akin u pokrajini Nangarhar, da su ciljani ekstremisti iz Islamske države i da prikuplja informacije o izvještajima o civilnim žrtvama.

"Preduzimamo sve moguće mjere da izbjegnemo civilne žrtve u tim operacijama i nastavićemo da sarađujemo sa avganistanskim vlastima da bi utvrdili da li postoji povod za dodatnu istragu”, navodi se u saopštenju vojske.

Plemenske starješine i zvaničnici su uoči američkog napada upozorili da su se borci iz Islamske države vratili i ponovo preuzeli kontrolu nad pojedinim bivšim utočištima, posle povlačenja u planinska područja zbog avganistanskih bezbjednosnih operacija.

XS
SM
MD
LG