Linkovi

Novo poglavlje u odnosima SAD i Avganistana


Ceremonija obeležavanja završetka borbene misije u Avganistanu
Ceremonija obeležavanja završetka borbene misije u Avganistanu

Podstaknut užasom i traumom nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, najduži kopneni rat u američkoj istoriji je sada završen.

Protekla nedelja označila je početak novog poglavlja u odnosima Vašingtona i Kabula, nakon okončanja trinaestogodišnjeg rata koji su američke i NATO snage vodile u Avganistanu. Prilog pripremio Majkl Boumen.

Podstaknut užasom i traumom nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, najduži kopneni rat u američkoj istoriji je sada završen. Komandant Međunarodnih bezbjednosnih snaga u Avganistanu (ISAF), američki general Džon Kembel, obeležio je kraj borbene misije na ceremoniji u Kabulu.

Danas je kraj jedne ere i početak nove. Danas, NATO završava svoju borbenu misiju, trinaestogodišnji poduhvat ispunjen značajnim uspjesima i ogromnim žrtvama, naročito hiljada koalicionih vojnika i avganistanske vojske i policije koji su mnogo dali da bi izgradili bolju budućnost za ovu, ratom razorenu, zemlju.”

Ceremoniji je prisustvovao i avganistanski bezbjednosni savjetnik Hanif Atmar.

“U ime predsjednika Ašrafa Ganija i Avganistanca, želim da izrazim duboku zahvalnost NATO koaliciji zbog njenih napora i podnijetih žrtava u Avganistanu od 2001. Cijena naše borbe bila je ogromna.”

Okončanje rata, u kojem je poginulo gotovo tri i po hiljade pripadnika NATO snaga, među kojima više od dvije hiljade američkih vojnika, uz utrošenih više od hiljadu milijardi dolara, bilo je prioritet Obamine administracije.

“Naš najduži rat imaće dostojan kraj. To nam pruža priliku da se osvrnemo na sve ono što su nam ove porodice dale. Možemo da okupimo porodicu i prijatelje zato što su naši vojnici spremni da se oproste i služe svojoj zemlji”, poručio je predsjednik Barak Obama.

Rok za povlačenje borbenih snaga je protekle godine bio povod za podjele u Vašingtonu. U martu, tadašnji komandant ISAF-a Džozef Danford upozorio je…

“Ukoliko odemo krajem 2014, avganistanske bezbjednosne snage počeće da se rasipaju. Pogoršaće se bezbjednosna situacija.”

Avganistan je međutim u septembru potpisao dugo odlagani sporazum sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, koji omogućava da u zemlji ostane određen broj stranih vojnika koji će nastaviti da obučavaju i savjetuju avganistanske snage. Republikanski senator Džon Mekejn, koji je kritikovao plan administracije za povlačenje snaga, sada je veći optimista u pogledu budućnosti Avganistana.

Vjerujem da sada postoji odgovarajuća podrška i partnerstvo sa Sjedinjenim Državama u svakom pogledu, i vojnom i ekonomskom.”

Pojedini stanovnici Kabula takođe su oprezni optimisti. Jedan kaže da je ponosan na avganistanske bezbjednosne snage, dok se drugi založio za dalji angažman SAD i NATO kada je riječ o obuci vojnika.

XS
SM
MD
LG