Linkovi

Autonomni ženski centar: U Srbiji u ovoj godini ubijeno 14 žena


Ahiva, ilustracija

U Srbiji je od početka godine ubijeno 14 žena, saopštio je u subotu Autonomni ženski centar, ocenivši ubistvo koje se juče dogodilo u Pančevu, kao i slučaj porodičnog nasilja u Novom Sadu, predstavljaju primere pogrešne procene rizika policije i tužilaštva.

"Oba slučaja pokazuju da su hitne mere privremenog udaljenja učinioca iz stana ili zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi koje se izriču u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, preventivne mere, i da neće zaustaviti dugogodišnje učinioce nasilja u porodici koji su bili krivično osudjivani", kaže se u saopštenju.

AŽC smatra da naročito zabrinjava to što ima onih koji javno govore da je nasilje u porodici privatna stvar i da to krivično delo ne treba da se goni po službenoj dužnosti i podseća na tekstove u "Politici" prema kom je predsednica Višeg suda u Pančevu, sudija Stanka Simonović, izjavila da "lažnih prijava nasilja ima, posebno u situacijama gde je u toku brakorazvodna parnica. 'Kada u predmetu vidim rečenicu 'Razvod je u toku', razmišljam da postoji mogućnost zloupotrebe hitne mere, da je cilj da žena poboljša svoj procesni položaj u brakorazvodnoj parnici' ".

Autonomni ženski centar je ocenio da takav "sudija, kao što je predsednica Višeg suda u Pančevu, na osnovu svoje predrasude i ličnog uverenja, neće pružiti zaštitu ni ženi, a ni deci žrtvama nasilja".

"Problematično je to što za ovako javno iskazanu predrasudu ne postoji sankcija" - piše u saopštenju u kojem se konstatuje da na izjavu sudije Stanka Simonović nisu reagovali Visoki savet sudstva, ni Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, niti je Vrhovni sud naložio da se preispita postupanje sudija Višeg suda u Pančevu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG