Linkovi

Autobus donosi "nadu na točkovima"


Organizacija POKRETNA NADA, neprofitna grupa iz okruga Laudon, pomaže deci beskućnicima, kojih u tom bogatom okrugu ima čak oko hiljadu.

Prema podacima američkog centra za beskućne porodice, u Sjedinjenim Državama ima oko dva i po miliona dece koja nemaju svoj dom. Takva deca se mogu naći u svakom delu zemlje. Okrug Laudon, u blizini Vašingtona, jedna je od najbogatijih oblasti u zemlji, i u njemu živi oko hiljadu beskućne dece, ili one u improvizovanim objektima. Neprofitna organizacija "Pokretna nada" ("Nada na točkovima") pokušava da olakša život takvoj deci.

U sredu predveče veliki autobus se parkira ispred trgovačkog centra u blizini Vašingtona. Njime upravlja organizacija POKRETNA NADA, neprofitna grupa iz okruga Laudon, koja pomaže beskućnoj i ekonomski ugroženoj deci.

Deca sa roditeljima su već stala u red. U autobusu su za njih već pripremljene kese sa hranom, potrepštinama za održavanje higijene, predmetima za školu, knjigama i igračkama. Sve je poklonjeno i besplatno za okupljene porodice.

Pre 4 godine, Dona Fortije, osnovala je POKRETNU NADU :

Nisam mogla da spavam jer sam znala da u našoj zajednici ima ugrožene dece bez krova nad glavom, ili u nekoj improvizovanoj prostoriji. “

Dala je otkaz u bolnici INOVA u okrugu Laudon, i potpuno se posvetila programu :

“Bilo je zastrašujuće. Ćerka mi je na studijama a sin u školi. Ali, nisam se osvrtala unazad. To je bilo iskustvo koje nisam doživela ranije. “

Bolnica je poklonila autobus, koji se koristi za zdravstvenu negu :

“Svake srede popodne parkiramo autobus na različitim mestima širom sreza. Pregledamo od 50 do 90 dece. “

Ima novih pridošlica, ali obično isti dolaze.11-godišnja Amparo Dijaz je došla sa sestricom :

“Prijatelji su nam rekli da dođemo ovamo. Bio je Božić. Dali su nam poklone i hranu. “

Neki roditelji ne govore engleski i potrebna im je pomoć dobrovoljnih prevodilaca.

Ronda dolazi 3 puta nedeljno da pomogne u pakovanju i raspodeli hrane :

“Mislim da pomažem jer sada deca izgledaju bolje i zdravije. “

POKRETNA NADA jednom mesečno organizuje nabavku robe u sedištu, i okupi oko 200 mladih žena koje dobijaju odeću i obuću.

Dona Fortije namerava da izgradi objekat za smeštaj mladih osoba koje bi se obučavale za razne zanate. Nada se da će organizacija proširiti svoje operacije u mnogim gradovima, da bi omogućila da deca postanu korisni članovi društva.

XS
SM
MD
LG