Linkovi

Micubiši pod istragom, Folksvagen se nagodio


Japanski istražitelji izvršili su danas raciju u pogonima automobilske kompanije Micubiši, u Nagoji, dok je nemački Folksvagen postigao dogovor sa američkim vlastima

Kompanija Micubiši je juče priznala da je manipulisala podacima o ekonomičnosti svojih vozila. Šef japanskog kabineta Jošihide Suga rekao je novinarima da je situacija izuzetno ozbiljna i da će vlasti biti rigorozne.

Micubiši je naveo da su zaposleni, koje nije imenovao, lažirali rezultate testova ekonomičnosti vozila tako da je izgledalao da ona troše 10 odsto manje goriva nego što je stvarno slučaj. U pitanju su takozvani mini automobili koji su vrlo popularni u Japanu upravo zbog male potrošnje goriva. Akcije Micubišija su danas pale za 20 odsto posle jučerašnjeg pada od 15 odsto.

U medjuvremenu, nemački proizvodjač automobile Folksvagen je postigao sporazum sa američkim vlastima pred federalnim sudom u San Francisku.

Posle višemesečnih pregovora praćenih tenzijama Folksvagen je pristao da izvrši opravke ili otkupi 500 hiljada svojih vozila zbog nameštanja testova izduvnih gasova.

Sud je nemačkoj kompaniji ododrio rok do 21. juna da finalizuje sporazum koji će je koštati 10 milijardi dolara. Konačni sporazum, čiji detalji su za sada poverljivi, obuhvatiće i nadoknadu štete vlasnicima vozila koji su podneli više od 600 tužbi protiv Folksvagena

XS
SM
MD
LG