Linkovi

Austrijski plan o ogradi komplikuje namere EU


Nemački policajci prate grupu migranata koji su prešli austrijsko-nemačku granicu.
Nemački policajci prate grupu migranata koji su prešli austrijsko-nemačku granicu.

Nakon što je prošao vanredni samit lidera "Balkanske rute", umjesto poteza koji bi opravdali očekivanja skupa, stvari se dodatno komplikuju - Austrija najavljuje gradnju ograde duž granice sa Slovenijom, što pravda potrebom za boljom kontrolom...

Tek što su pohvaljene nove mogućnosti rješavanje izbjegličke krize, otvorene prošlog vikenda na samitu lidera "Balkanske rute", otvaraju se novi mogući problemi, poput gradnje ograde duž austrijske granice, a stari još uvijek čekaju na rješenje. U Briselu su odlučni da održavaju dnevni kontakt sa liderima koji su obećali pomoć i saradnju i od sutra da o tome dnevno izvještavaju javnost...

Nakon što je prošao vanredni samit lidera "Balkanske rute", označen kao posljednja šansa da se cijela Evropa koordinira u rješavanju izbjegličke krize, umjesto poteza koji bi opravdali očekivanja skupa, stvari se dodatno komplikuju - Austrija najavljuje gradnju ograde duž granice sa Slovenijom, što pravda potrebom za boljom kontrolom... Riječ je o potezu do sada nezabilježenom izmedju dvije članice Šengena. Koliko se austrijski plan uklapa u dogovorenu saradnju lidera, koordinaciju poteza i izbjegavanje jednostranih mjera, pitanje je za Evropsku komisiju?

"Odgovor je: ne, ne uklapa se u duh razgovora koje smo imali ovdje", kazao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Da li je uopšte dozvoljena gradnja ograda izmedju država šengenskog slobodnog prostora? Jasno da nije, znaju to i predsjednik EK i komesar za unutrašnje poslove koji su juče i danas zvali i austrijskog kancelara i ministarku za unutrašnje poslove, koji su se, opet, složili da ograde ninsu rješenje...dok plan gradnje ograde ide neometano dalje.

Na nedjeljnom samitu je obećano 400 evropskih policajaca koji bi hitno, do kraja ove sedmice, došli na slovenačko-hrvatsku granicu da pomognu u kontroli i bavljenju izbjeglicama. Sedmica ističe, a koliko je policajaca već krenulo put Slovenije?

"Izmedju šest i sedam država je već dalo ponude, a do juče je u Sloveniju otišlo 8 policajaca, uglavnom iz Austrije i Njemačke", ističe Nataša Berto, portparolka Evropske komisije.

Raskorak izmedju riječi i djela je očit i na primjeru već dogovorene relokacije 160 hiljada izbjeglih, kojima je potvrdjeno pravo novog života u EU - do sada su relocirane ukupno 82 osobe. I konačno, ambiciozni plan, utvrdjen na summitu "Balkanske rute" o izgradji smještajnih centara duž balkanskih država, koji bi trebali biti spremni za upotrebu do kraja godine, ukupnog kapaciteta 50 hiljada ljudi, izgleda preambiciozan, imajući u vidu da su lideri Makedonije i Srbije, izjavili kako imaju mogućnost da prime dvije, odnosno, tri hiljade izbjeglica. Razlika od 45 hiljada ljudi za koje nema kapaciteta Komisiji ne izgleda dramatična i danas optimistično

"Mislimo da se broj od 50 hiljada može dostići - imaćemo video-konferenciju sa liderima Zapadnog Balkana i to će biti prilika da od njih tražimo da nam daju precizne cifre raspoloživih kapaciteta u svakoj od država...", izjavila je Berto.

XS
SM
MD
LG