Linkovi

Australijskim roniocima dodeljene medalje za hrabrost


Spasilačka ekipa prilikom akcije spasavanja na Tajlandu
Spasilačka ekipa prilikom akcije spasavanja na Tajlandu

Devetorici australijanaca dodeljene su medalje za hrabrost zbog učestvovanja u akciji spasavanja 12 dečaka i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine na Tajlandu.

Odlikovanja su im dodeljena na ceremoniji u glavnom gradu Kanberi jer su tokom tog opasnog poduhvata stavili svoje živote u opasnost.

Anesteziologu Ričardu Harisu i njegovom prijatelju, roniocu Kregu Čalenu, penzionisanom veterinaru, dodeljena je Zvezda hrabrosti, drugo civilno odlikovanje po važnosti u Australiji nakon krsta za hrabrost.

Haris kaže da je davanje sedativa dečacima i njihovom treneru pred početak putovanja iz pećine bilo zastrašujuće iskustvo.

“Prvo dete predstavljalo je na neki način eksperiment koji se uz pomoć saveta mnogih drugih stručnjaka ispostavio kao povoljan. Kontaktirao sam stručnjake u Australiji, dosta razgovarao sa raznim stručnjacima na Tajlandu, prisvojio dosta njihovih saveta i bili su srećni sa izloženim planom.Međutim, znate, nikada ranije nisam radio u pećini sa neuhranjenom, mršavom, dehidriranom decom sa Tajlanda pa je to za mene bio najzastrašujući deo nedelje.”, objašnjava Haris

Šest policajaca i mornarički ronilac odlikovani su Medaljom za hrabrost nižeg stepena.

Jedan od članova spasilačke ekipe preminuo je usled nedostatka vazduha tokom poteškoća sa kojima se susreo prilikom izbavljivanja dečaka iz pećine.

Dvanaest dečaka i njihov trener oporavili su se nakon nedelju dana provedenih u bolnici.

XS
SM
MD
LG