Linkovi

Ukrajinski premijer podneo ostavku


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na sednici parlamenta
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na sednici parlamenta

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku nakon raspada vladajuće koalicije, iz koje su se povukle dve stranke.

Predsednik Petro Porošenko pozdravio je potez poslanika koji su se povukli iz skupštinske koalicije, navodeći da njihova odluka odražava volju naroda.

U Ukrajini još nisu održani parlametarni izbori od zbacivanja s vlasti premijera Viktora Janukoviča, zbog čega su mnogi njegovi saveznici i dalje u parlamentu. Porošenko je zatražio od parlamenta da narednih nedelja i meseci, do održavanja novih izbora, nastavi da rešava najvažnija pitanja.

U međuvremenu, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Lisjenko rekao je da ruske snage vode višestruku ofanzivu protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje. Lisjenko je dodao da vojska, sa ruske strane granice, napada ukrajinske jedinice koje se bore protiv poruskih separatista.

Nastavljen je i transport posmrtnih ostataka žrtava sa oborenog aviona Malezija Erlajnza iz Ukrajine u Holandiju. U rušenju aviona na letu MH17 prošle nedelje poginulo je svih 298 putnika i članova posade. 193 žrtve su Holandjani.

Australija je poslala 50 policajaca u London, koji odatle treba da budu upućeni u istočnu Ukrajinu u okviru predloženog medjunarodnog tima koji će obezbedjivati lokaciju na kojoj se srušio malezijski avion.

Premijer Toni Abot saopštio je da će ministri spoljnih poslova Australije i Holandije u Kijevu razraditi detalje o rasporedjivanju takvog tima, pod okriljem Ujedinjenih nacija, koji će obezbedjivati lokaciju koja je pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini. Australijski, holandski i ukrajinski šefovi diplomatija poručili su danas da će mesto nesreće biti obezbeđeno i preuzeti preostali posmrtni ostaci žrtava.

Rusija je danas pozvala SAD da dokažu da je putnički avion oboren projektilom zemlja-vazduh SA-11 koji su ispalili separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija. Zamenik ministra odbrane Anatolij Antonov pozvao je SAD da pruže dokaz da imaju tehničke podatke i satelitske snimke koji potkrepljuju tu optužbu.

Američki obaveštajni analitičari zaključili su da je avion oboren ruskom “Buk” raketom SA-11, i da su loše obučeni pobunjenici verovatno ispalili projektil u uverenju da je u pitanju ukrajinski avion.

XS
SM
MD
LG