Linkovi

Udes australijskog džambo erbasa


Vatrogasci okružili putnički avion kompanije Kvantas koji je prinudno sleteo u Singapuru
Vatrogasci okružili putnički avion kompanije Kvantas koji je prinudno sleteo u Singapuru

Inspektori bezbednosti aviosaobraćaja istražuju zašto je danas džambo erbasu australijske kompanije Kvantas otkazao jedan motor, primoravši pilote da prinudno slete u Singapuru.

Kvantas je prizemio svih šest svojih erbasa tipa A380, kratko vreme pošto je avionu na letu ka Sidneju otkazao jedan od četiri motora. A380, inače najveći putnički avion u svetu, sleteo je bezbedno u Singapuru posle oko 90 minuta leta, pošto je pilot prethodno izbacio gorivo da bi olakšao letelicu. Kvantas je saopštio da niko od 459 putnika i članova posade nije povređen.

Putnici kažu da su čuli snažnu eksploziju, a zatim i plamen koji je zahvatio unutrašnji motor na levom krilu. Na snimcima aviona napravljenim na zemlji vidi se pocrneli i sagoreli motor koji je izgubio deo oplate.

Jedan od putnika u avionu snimio je saopštenje pilota, koji je rekao "uveren sam da ste videli da imamo tehnički problem sa motorom broj dva", dodajući da je "avion u ovoj fazi bezbedan".

Očevici u području zapadne Indonezije kažu da su čuli snažan prasak na nebu i videli avion kako kruži. Direktor indonežanskog Odbora za bezbednost saobraćaja, Tantang Kurnia, rekao je da su na ostrvu Batam pronađeni neki delovi aviona. Većina od stotinu delova je mala, ali je pronađen i jedan deo veličine vrata. Neki delovi pali su na kuće i na jedan tržni centar.

Izvršni direktor Kvantasa, Alan Džojs, rekao je novinarima u Sidneju da je kompanija obustavila sve letove aviona tog tipa dok ne bude uverena da ima sve informacije u vezi sa incidentom. Za sada nema nagoveštaja šta je moglo da uzrokuje otkazivanje motora. Stručnjaci kompanije Erbas i proizvođača motora, britanskog Rols-Rojsa, pridružiće se inspektorima u Singapuru.

Svake godine u svetu se dogodi oko 25 slučajeva otkazivanja avionskih motora, bilo u vazduhu ili na zemlji, ali oni retko izazivaju ozbiljne probleme jer su moderni avioni projektovani tako da mogu da lete i sa jednim motorom, dok su piloti obučeni za takve situacije.

Inače, kompanija Kvantas nije imala ni jedan pad aviona u svojoj 90 godina dugoj istoriji.

XS
SM
MD
LG