Linkovi

Sidnej: Odata pošta nastradalima


An injured hostage is carried to an ambulance after gunfire erupted during a cafe siege in the central business district of Sydney, Australia, Dec. 16, 2014.

Stanovnici Sidneja su se danas okupili u lokalnoj katedrali da održe memorijalnu službu za žrtve opsade Kafea Lindt okončane pogibijom dva taoca i naoružanog napadača.

Premijer Australije Toni Abot je jučerašnju krizu opisao kao “bolesnu maštu poremećene individue”.

Abot se pridružio svojim sugrađanima u žalosti za žrtvama opsade, koja se završila dramatičnom intervancijom policije.

Posle polaganja cveća na mestu nesreće, Abot je opisao napadača, poreklom iz Irana kao “duboko poremećenu” osobu sa dugim krivičnim istorijatom, mentalnim poremećajima i umešanu u ekstremizam.

Napadač je identifikovan kao 50 . to godišnji Man Haron Monis, dobro poznat australijskim vlastima, ali koji nije bio na listi terorista.

Taj samozvani muslimanski sveštenik je 2013. uhapšen zbog ubistva bivše žene, ali je pušten uz kauciju .Takođe je proglašen krivim zbog slanja pretećih pisama roditeljima austalijskih vojnika poginulih u Avganistanu.

Australijske vlasti su saopštile da Monis nije bio u vezi ni sa jednom terorističkom grupom I da se radi o “ izolovanom incidentu”.

Muslimanske zajednice u Australiji izdale su saopštenje u kome su osudile otmicu talaca I Monisovo korišćenje islamske zastave.

XS
SM
MD
LG