Linkovi

Atlantski savet SAD za jače bilateralne odnose sa Srbijom


Delegacija Atlantskog saveta iz Vašingtona, koju predvodi izvršni potpredsednik Dejmon Vilson sastala se sa premijerom Srbije Aleksandaom Vučićem.

"Ova poseta ima za cilj da pokažemo našu posvećenost prema Zapadnom Balkanu, a posebno prema Srbiji. U Vašingtonu postoje mnogi prioriteti trenutno, pogotovu sada kada će nova administracija doći i možda se suočiti sa pitanjima za koje nisu pripremljeni. Naša namera je da vidimo jačanje srpsko američkih bilateralnih odnosa," navodi Vilson.

Premijer Aleksandar Vučić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj podršci ekonomskim reformama i evointegracijama Srbije i izrazio uverenje da će unapređenje bilateralnih odnosa biti nastavljeno i kroz uspešnu saradnju sa novom američkom administracijom.

Vilson se u Beogradu sastao i sa predstavnicima organizacija civilnog društva, medija i akademske zajednice, navodeći da je sa njima razgovarao i o izazovima liberalnih demokratija u svetu, o rezultatima izbora u SAD, kao i o migrantskoj krizi i situaciji na Balkanu.

Na pitanje kako vidi stav novog američkog predsednika prema NATO-u, Vilson kaže da je nesumnjivo da će novi predsednik ostati posvećen savezu, ali i da će zahtevati od drugih članica da više rade na jačanju NATO.

"Mislim da je jako bitno da shvatimo na pravi način izjave Donalda Trampa vezane za NATO. On nije rekao ja odlazim iz NATO. On je osoba koja želi da vidi čvršće veze u alijansi. I pravo pitanje je, ako naši saveznici nisu zadovoljni, zašto nisu uradili više po pitanju investiranja u svoju odbranu," navodi Vilson.

Vilson objašnjava da Trampove izjave u vezi NATO više vidi kao zahtev članicama da svaka uradi svoj deo posla u cilju poboljšanja bezbednosne situacije, navodeći da je otvoreni razgovor na ovu temu unutar NATO nešto što ih čeka kao deo procesa jačanja saveza.

"Mislim da ćemo videti pokušaj od strane nove administracije da se učvrsti alijansa tako što će svaka članica uraditi pošteno svoj deo posla kroz više investiranja i bolju saradnju u okviru borbe protiv terorizma, kao i na učvršćivanju kontrole na svojim granicama. Kada pogledamo Trampove izjave o NATO-u, pravi je izazov za savez da istupi i ozbiljno se pozabavi nekim problemima. Mislim da sa našim saveznicima moramo da održimo jedan otvoren i iskren razgovor na ove teme," kaže Vilson.

Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je posle razgovara sa predstavnicima delegacije Atlanskog saveta SAD da Zapadni Balkan nije prioritet onih koji donose odluke u svetu, i dodala da niko ne predviđa ogromne oružane sukobe u regionu među državama, ali da postoji potencijal za tenzije.

Milić je rekla da na sastanku nije bilo reči samo o odnosima Srbije i NATO već i o jačanju veza između Evrope i SAD, tenzijama u regionu i odnosu prema civilnom društvu.

Milić je zaključila da bi bilo teško nositi se sa svim izazovima sa kojima se suočava EU i SAD čak i da je situacija bolja u regionu, navodeći da se sve više priča, ne samo u ruskom već i o uticaju Kine.

XS
SM
MD
LG