Linkovi

Astronauti treniraju u "Akvarijusu"


U jedinoj podvodnoj laboratoriji na svetu, četvoro astronauta se priprema za posetu jednom asteroidu.

Laboratorija, nazvana Akvarijus, nalazi se pet kilometara od Ki Larga u južnoj Floridi. Živeći u skučenom prostoru i posećujući samo okolni okean, ova grupa pokušava da simulira dnevnu ritam posade koja će jednog dana otputovati da sakuplja uzorke kamenja na steni koji orbitira daleko od Zemlje.

NASA-in program Misije u ekstremnom okruženju, skraćeno NEEMO – služi za testiranje svih koncepata u vezi sa budućim posetama asteroidima koji se nalaze u blizini naše planete.

Četvoro astronauta provode devet dana u laboratoriji veličine 37 kvadratnih metara pod imenom Akvarijus, gde sprovode eksperimente i testiraju opremu i procedure, simulirajući - što bolje mogu – planiranu misiju u dalekom svemiru.

Astronaut Dženet Eps kaže da ona i njene kolege često nailaze na vrlo realne probleme.

“Komandant Aki i ja smo se spremali da izađemo na simulaciju svemirske šetnje, ali pod vodom, i bilo nam je potrebno neko vreme da krenemo jer smo imali problema sa komunikacijom u kacigama, koja nam omogućava kontakt sa ostatkom posade”.

S obzirom da su stacionirani samo 19 metara ispod površine, astronauti ne moraju da prolaze kroz dekompresovanje svaki put kada izađu sa Akvarijusa i mogu duže da rone.

Astronauti u laboratoriji takođe mogu da izvode naučne eksperimente, posvećujući posebnu pažnju ljudskom zdravlju i ponašanju.

Svi nosimo bedževe koji osim drugih parametara prate i koliko smo blizu ili društvene interakcije, a sve u cilju da bismo bolje razumeli kakve su ljudske reakcije u toliko zatvorenom okruženju. To znanje će biti upotrebljeno za buduće istraživačke misije”, kaže astronaut ESA-e, Toma Peske.

Ali četvoro astronauta u Akvarijusu nisu sami. Još dvoje “akvanauta”, tehničara ima odlično znanje i iskustvo sa podvodnim laboratorijama. Njihov zadatak je da omoguće da svi sistemi funkcionišu. To uključujue i lažne skafandere.

Komandant misije i japanski astronaut, Akihiko Hošide kaže da oni znaju sve u vezi sa objektom.

“Oni su iza scene. Mi sprovodimo misiju ali bez njihove pomoći ne možemo ništa da uradimo”.

Podvodna laboratorija Akvarijus je vlasništvo Međunarodnog univerziteta Floride.

NEEMO projekt je jedna od NASA-inih tzv. “analognih misija” čiji je cilj da se astronauti naviknu na ekstremno orkuženje koje ih čeka tokom budućeg istraživanja svemira.

XS
SM
MD
LG