Linkovi

Asad: Nema dogovora dok su teroristi na ulicama


Susret sirijskog predsednika sa nekadašnjim generalnim sekretarom svetske organizacije
Susret sirijskog predsednika sa nekadašnjim generalnim sekretarom svetske organizacije

Predsednik Sirije Bašar al-Asad obećao je da će podržati - kako se izrazio - "bilo kakav iskreni napor" da se u njegovoj zemlji, u kojoj je već skoro godinu dana vlada nasilje - ponovo uspostavi mir.

Sirijski državni mediji prenose da je Asad to rekao posle današnjeg susreta sa bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom u Damasku. Asad je takođe upozorio da neće biti nikakvog političkog dogovora, sve dok je teroristima dozvoljeno da izazivaju haos na ulicama.

Dok je Asad razgovarao sa Ananom, sirijske snage nastavile su sa napadima na grad Idlib, na severozapadu zemlje. Na fotografijama odatle, vide se civili kako beže iz grada, noseći imovinu, dok se u pozadini iz zgrada diže crni dim.

Kao novi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Anan vrši pritisak da se postigne političko rešenje, upozoravajući da bi pokušaji da se naoružaju pobunjenici samo pogoršali situaciju.

Međutim, arapski zvaničnici koji su se okupili u Kairu, uputili su oštre reči na račun sirijske vlade, pozivajući da se smatra odgovornom za smrt i razaranja. Premijer Katara izneo je najozbiljnije optužbe na račun zavničnog Damaska, okrivljujući vladu za genocid. Šeik Hamad bin Jasem al Tani pozvao je sirijske pobunjenike da se naoružaju, dodajući da prekid vatre više nije dovoljan.

Saudijska Arabija je u međuvremenu kritikovala Rusiju, optužujući nju i Kinu da su svojim vetom na ključne rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dozvolile da se brutalnost nastavi.

XS
SM
MD
LG