Linkovi

Zaštita tigrova na Tajlandu


Tigrovi u rezervatu na Tajlandu
Tigrovi u rezervatu na Tajlandu

Predstavnici trinaest zemalja u kojima žive tigrovi u prirodi, okupili su se u Sankt Peterburgu da razmotre mogućnosti za zaštitu te ugrožene životinjske vrste. Tokom četvorodnevne konferencije, razmotriće se programi zaštite, poput tajlandskog programa prema kojem broj tigrova u prirodi u narednih pet godina treba da se udvostruči.

Sposobnost Tajlanda da poveća populaciju divljih tigrova zavisi od rendžera kao što je Prapat Mankong. Kao veteran koji je na tom zadatku već 20 godina, on se seća kako je u mladosti u okolnim šumama lovio divlje životinje. On kaže da sada u šumama gotovo i da nema divljih životinja i smatra da povodom toga nešto treba uraditi.

U rezervatu divljih životinja Huai Ka Kaeng živi 80 tigrova. Pre deset godina, tu se lovilo naveliko. Zabranjeni lov na divlje tigrove je rasprostranjen u svih 13 zemalja u kojima žive. Oni se pretežno ubijaju zbog delova tela koji, kako se u nekim zemljama veruje, imaju isceliteljsku moć. Ovo mladunče tigra pronadjeno je u jednom koferu na aerodromu u Bangkoku, na putu za Iran.

Lekarka koja se bavi tadicionalnom kineskom medicinom, Sun Jian, kaže da najveći broj lekara danas ne koristi tigrove kosti. Ona umesto toga kao lek prepisuje biljne preparate. Medjutim, Sun kaže da mnogi i dalje veruju da su kosti tigra najbolji lek za razne bolesti kao što su artritis, bolovi u leđima i - impotencija.

Tigrovi su česta meta lovaca, jer se veruje da pojedini delovi njihovog tela imaju isceliteljsku moć
Tigrovi su česta meta lovaca, jer se veruje da pojedini delovi njihovog tela imaju isceliteljsku moć

Divlji tigrovi su u opasnosti i zbog sve većeg gubitka plena – jer se životinjski svet zahvaljujući lovu smanjuje. Anak Patanavibul, direktor programa Udruženja za zaštitu divljih životinja na Tajlandu, kaže da će povećanje populacije jelena i divljih svinja doprineti povećanju broja tigrova.

„Kad ovde bude dovoljno plena za tigrove, povećaće im se populacija.“

Tehnologija je ključ za tajlandske nastojanja da se poveća populacija tigrova u divljini. Rendžeri koriste uređaje za globalno pozicioniranje, da bi odredili gde je potrebno povećati broj patrola – na primer na područjima na kojima su primetni znaci krivolova.

Rendžeri svakog meseca razmenjuju podatke sa obilaska terena. Oni su ovde ustanovili da su lovci koristili insekticid da bi namamili tigrove. Čačavan Pisdamham, direktor vladine kancelarije za Zaštitu divljih životinja, kaže da sa svega 170 rendžera, oni mogu da održavaju rezervat veličine 257 hiljada hektara. Problem je međutim, dodaje on, što se te šume protežu na teritoriju Burme.

„Beskorisno je zaštiti samo Tajland, jer se šuma širi i na teritoriju naših suseda. Čak i ako uradimo sve što možemo na Tajlandu, to nije dovoljno.“

On se nada da će konferencija o tigru u Rusiji pomoći da se zaštita te životinjske vrste proširi preko granica širom Azije.

XS
SM
MD
LG