Linkovi

Okretanje brojnih zemalja jugoistočnoj Aziji


Američki predsednik Obama na samitu ASEANA 8. septembar, 2016.

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja se okreće jugoistočnoj Aziji i pokušava da proširi svoj uticaj u tom regionu. Japan i Rusija takodje intenziviraju nastojanja da tamo uspostave trgovinske, diplomatske i vojne veze.

Kina je već dugo najveći trgovinski partner jugoistočne Azije, ali druge zemlje je stižu. Tokom protekle tri godine, Japan je više investirao u zemlje ASEAN-a od Kine i Hongkonga zajedno.

Analitičarka Titli Basu kaže da su okretanje Amerike ka regionu i uspon Kine ključni elementi te promene.

“Pojava Kine kao velike sile je dovela do nestrpljivosti Japana da redefiniše svoju ulogu u azjsko-pacifičkom bezbednosnom poretku.”

Fokus Japana nije samo na izgradnji poslovnih, već i bezbednosnih i diplomatskih veza. Pošto se i druge zemlje takmiče za uticaj, to neizbežno dovodi do tenzija.

Bezbednosni analitičar Ričard Bicinger kaže da Aziju ovih dana definišu medjusobno suprostavljeni i isprepletani ciljevi.

“Da se tako izrazim, svi su svima neprijatelji. Ima puno mesta u kojima dve zemlje - Rusija i Kina, ili Kina i SAD pronalaze puno prilika i zajedničke interese što ih navodi na saradnju. Istovremeno ima drugih mesta gde se one sudaraju i nadmeću.”

Rusija, koja se prilično kasno uključila u veliku igru u Aziji takodje intenzivira svoja nastojanja prodajom oružja Vijetnamu i energetskim sporazumima.

Evo šta kaže politikolog Lo Či Čeng.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, Rusija je preokupirana dogadjajima u Evropi. Putin sada pokušava da prebaci strateški smer sa Evrope na Aziju što je ruska verzija pomeranju američkog fokusa ka Aziji kao balans rastućem uticaju Sjedinjenih Država u regionu.”

Medjutim, dok su lideri u Aziji rešeni da spreče da tenzije eksplodiraju, Bicinger ukazuje da je potencijal za slučajni konflikt rastuća briga.

“Daleko veći broj veoma sofisticiranog oružja pristiže u region. Pored toga tu je i činjenica da sve više primećujete veliku količinu rizičnog ponašanja što je posebno prisutno u Južnom kineskom moru.”

Imajući u vidu tu opasnu politiku i sve složeniju mrežu isprepletanih veza, analitičari smatraju da i manje značajani incidenti imaju veću šansu da se otmu kontroli.

XS
SM
MD
LG