Linkovi

Okretanje brojnih zemalja jugoistočnoj Aziji


Američki predsednik Obama na samitu ASEANA 8. septembar, 2016.
Američki predsednik Obama na samitu ASEANA 8. septembar, 2016.

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja se okreće jugoistočnoj Aziji i pokušava da proširi svoj uticaj u tom regionu. Japan i Rusija takodje intenziviraju nastojanja da tamo uspostave trgovinske, diplomatske i vojne veze.

Kina je već dugo najveći trgovinski partner jugoistočne Azije, ali druge zemlje je stižu. Tokom protekle tri godine, Japan je više investirao u zemlje ASEAN-a od Kine i Hongkonga zajedno.

Analitičarka Titli Basu kaže da su okretanje Amerike ka regionu i uspon Kine ključni elementi te promene.

“Pojava Kine kao velike sile je dovela do nestrpljivosti Japana da redefiniše svoju ulogu u azjsko-pacifičkom bezbednosnom poretku.”

Fokus Japana nije samo na izgradnji poslovnih, već i bezbednosnih i diplomatskih veza. Pošto se i druge zemlje takmiče za uticaj, to neizbežno dovodi do tenzija.

Bezbednosni analitičar Ričard Bicinger kaže da Aziju ovih dana definišu medjusobno suprostavljeni i isprepletani ciljevi.

“Da se tako izrazim, svi su svima neprijatelji. Ima puno mesta u kojima dve zemlje - Rusija i Kina, ili Kina i SAD pronalaze puno prilika i zajedničke interese što ih navodi na saradnju. Istovremeno ima drugih mesta gde se one sudaraju i nadmeću.”

Rusija, koja se prilično kasno uključila u veliku igru u Aziji takodje intenzivira svoja nastojanja prodajom oružja Vijetnamu i energetskim sporazumima.

Evo šta kaže politikolog Lo Či Čeng.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, Rusija je preokupirana dogadjajima u Evropi. Putin sada pokušava da prebaci strateški smer sa Evrope na Aziju što je ruska verzija pomeranju američkog fokusa ka Aziji kao balans rastućem uticaju Sjedinjenih Država u regionu.”

Medjutim, dok su lideri u Aziji rešeni da spreče da tenzije eksplodiraju, Bicinger ukazuje da je potencijal za slučajni konflikt rastuća briga.

“Daleko veći broj veoma sofisticiranog oružja pristiže u region. Pored toga tu je i činjenica da sve više primećujete veliku količinu rizičnog ponašanja što je posebno prisutno u Južnom kineskom moru.”

Imajući u vidu tu opasnu politiku i sve složeniju mrežu isprepletanih veza, analitičari smatraju da i manje značajani incidenti imaju veću šansu da se otmu kontroli.

XS
SM
MD
LG