Linkovi

Ešton: Srbija na pravom putu


Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Ketrin Ešton (arhivski snimak)

Tokom današnjeg boravka u Zagrebu evropska komesarska za spoljnu politiku Ketrin Ešton je ocenila da je Srbija na dobrom putu za bolju budućnost

Tokom današnjeg boravka u Zagrebu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je ocenila da je Srbija na dobrom putu za bolju budućnost i najavila da će se uskoro sastati sa premijerima Srbije i Kosova uskoro u Briselu.

Uz ocenu da je članstvo Hrvatske u Eu važno za čitav region, visoka predstavnica Ketrin Ešton je nakon današnjeg susreta sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Zagrebu ocenila da je Srbija na dobrom putu za bolju budućnost. Dotičući se pitanja dogovora Beograda i Prištine Ešton je odala priznanje premijerima Srbije i Kosova za hrabrost i privrženost, kao i za težak posao koji su uložili u postignuti sporazum:

“Kao što znate, oni će mi se pridružiti u Briselu za nekoliko dana, kada ćemo moći da sagledamo plan implementacije. Iz perspektive Evropske unije je veoma važno da se dođe do tačke na kojoj se mora biti kako bi bili ispunjeni uslovi iz decembarskih zaključaka. Više od bilo čega, to je reč o budućnosti i ja verujem da je Srbija na pravom putu za još bolju budućnost.”

A na današnjem obeležavanju desetogodišnjice Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić poželeo da ona u budućnosti ima što manje posla. To će značiti da je državna politika Srbije urodila plodom, ocenio je Nikolić:

“Vlada Srbije, predsednik Srbije trude se da ne ćute, obilaze svet, razgovaraju sa svima, ulaze u dijalog sa svima. Sa onima sa kojima vole da razgovaraju, sa kojima se osećaju kao rođaci i prijateli, ali i sa onima sa kojima se gledaju popreko.”

U Skupštini Srbije predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je ocenio da je došlo od omekšavanja, inače veoma rigidnog stava Sjedinjenih Država prema pitanju Kosova. A po oceni Drecuna – ukoliko se započne proces implementacije sporazuma iz Brisela – on je optimista po pitanju dobijanja datuma za početak pregovora sa EU:

“EU očekuje da vidi bar početak primene sporazuma, plašeći se da bi sve to moglo da bude mrtvo slovi na papiru i da bi jedna strana, ili obe strane mogle da počnu da izbegavaju primenu. I mi vidimo da Priština već izbegava primenu, odnosno pokušava da tokom dogovora o načinu kako će se primenjivati ono što je dogovoreno u Briselu, da promenu neke odredbe u svoju korist. To je neprihvatljivo.”

Ocenjujući da je nakon potpisivanja briselskog sprazuma osnažena međunarodna pozicija Beograda, poslanik SPS-a Đorđe Milićević izjavio je danas u parlamentu da će nakon primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine SAD uložiti svoj međunarodni uticaj da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU.
XS
SM
MD
LG