Linkovi

Sastanak ASEAN-a u Bruneju


Učesnici sastanka ASEAN-a u Bruneju

Nekoliko članica ASEAN-a optužuje Kinu da sve češće upotrebljavaju agresivnu taktiku za svojatanje područja bogatog energentima i mineralima.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izrazio je zabrinutost da bi tenzije podstaknute teritorijalnim sporovima u vodama jugoistočne Azije mogle da prerastu u ozbiljne konflikte.

Hejgel je to rekao u govoru koji je održao na skupu azijskih šefova odbrane u odmaralištu u Bruneju, na Južnokinskom moru, koje je izvor sporova izmedju nekoliko zemlja članica ASEAN-a i Kine.

Šef Pentagona je pored ostalog rekao da “iznošenje teritorijalnih zahteva, nije efikasno, izaziva konfrontaciju, podriva regionalnu stabilnost i smanjuje šanse diplomatije.”

Nekoliko članica ASEAN-a optužuje Kinu i njenu sve veću vojsku da sve češće upotrebljavaju agresivnu taktiku za svojatanje područja bogatog energentima i mineralima.

SAD su saopštile da ne zauzimaju ničiji stranu, pojačavši pri tom vojnu saradnju sa nekoliko zemalja, posebno Vijetnamom i Filipinima.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji izjavio je da je Južnokinesko more stabilno, kao i da u tom području sloboda plovidbe nije ugrožena, što je pitanje koje su SAD pokretale nekoliko puta do sada.
XS
SM
MD
LG