Linkovi

Boris Tadić: Usvajanjem deklaracije o Srebrenici Srbija povela proces regionalnog pomirenja


Predsednik Srbije, Boris Tadić
Predsednik Srbije, Boris Tadić

Američki dnevnik Vol strit džornal objavio je danas autorski tekst Borisa Tadića,pod naslovom “Izvinjenje za Srebrenicu”, u kome predsednik Srbije objašnjava razloge za donošenje Deklaracije o Srebrenici, koja je 30. marta usvojena u Skupštini Srbije.

Za nas, kaže Tadić, pomirenje je moralni imperativ da se kaže istina - neulepšana, činjenična, užasna istina, o krvoproliću koje nikada više ne sme da se vrati u naše zemlje. Pomirenje takođe predstavlja kategorično odbacivanje pojedinaca koji su lažno tvrdili da deluju u naše ime i odbacivanje politike koja je podsticala na nasilje i mržnju.

Ćutanje nije više prihvatljivo, kao ni skrivanje iza zastarele ratne retorike, kaže dalje Tadić. Era polaganja računa u našem delu sveta je započela i neće biti prekinuta.

Tadić je na kraju istakao da je Srbija povela proces regionalnog pomirenja otvorivši time vrata kroz koja bi trebalo da prođu i drugi, u nadi da će zajednički, kao članovi Evropske unije, graditi naprednu budućnost za sve. To je naša vizija i mi ćemo je ostvariti bez obzira na sve, rekao je Tadić.

XS
SM
MD
LG