Linkovi

Sudija izbacio Mladića iz sudnice


Bivši komandant snaga bosanskih Srba, Ratko Mladić (u sredini, sa kapom) na početku današnjeg pretresa u sudnici u Hagu
Bivši komandant snaga bosanskih Srba, Ratko Mladić (u sredini, sa kapom) na početku današnjeg pretresa u sudnici u Hagu

Od samog početka današnjeg pretresa atmosfera u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije bila je neuobičajena. Čim je ušao u sudnicu Mladić je pozdravio publiku skidanjem kape i podizanjem palca uvis. Sudija ga je opomenuo da to ne čini, ali se Mladić i dalje ponašao nedolično, prekidajući sudiju pa čak i smejući se dok je on govorio.

U jednom trenutku Mladić je optužio sudije da pokušavaju da mu nametnu advokata.

"Nemam advokata, šta 'oćete od mene", rekao je Mladić

Sudija Alfons Ori rekao je Mladiću da advokate odobravaju funkcioneri suda, a ne tročlano sudsko veće, a zatim ga upitao da li je spreman da se izjasni o optužnici.

"Da li ste spremni da se izjasnite danas - da ili ne?", upitao je sudija Ori.

"Vi možete da radite šta god hoćete. Bez gospodina Šaljića i bez gospodina Aleksandra Međejeva ja nema potrebe ništa, niti da primam, niti da govorim, a vi radite kako vi hoćete", rekao je Mladić.

Sudija Alfons Ori je zatim pokušao da započne sa čitanjem optužnice ali je Mladić glasno nastavio da ga ometa, pa je sudija naredio da ga stražari izvedu iz sudnice, a u zapisnik uneo da se Mladić ne oseća krivim.

Među prisutnima na galeriji za publiku bio je Hasan Nuhanović, jedan od preživelih masakra u Srebrenici. 1995. posmatrao je kada su mu otac, majka i brat predati snagama kojima je komandovao Ratko Mladić, posle čega ih nikada više nije video.

"Suština nije u Mladićevoj ličnosti. Mene njegova ličnost ne zanima. To je spektakl i to me ne zanima. stalo mi je do suštine suđenja, a to je nešto mnogo više od ličnosti"

Ispred sudnice nekoliko žena iz grupe "Majke iz Srebrenice" stojalo je sa fotosima žrtava i parolama

"Srpska kukavica. Ponižava sebe kao generala, ponižava srpski narod, žrtve i ovaj sud", rekla je Sabra Kulenović.

Advokat grupe majke iz Srebrenice, Aksel Hagedorn, objasnio je svoje viđenje Mladićevog ponašanja.

"Želeo je jasno da kaže "ne priznajem sve vas". To je bila poruka. naravno to je bila provokacija jer je verovatno želeo da bude izveden. Mislim da je to njegova taktika", rekao je Hagedorn.

Današnji pretres završen je bez određivanja datuma sledećeg zasedanja.

XS
SM
MD
LG