Linkovi

Premijer Crne Gore u Beogradu


Premijer Crne Gore u Beogradu

Prvu zvaničnu posetu Beogradu crnogorski premijer Igor Lukšić započeo je šalom, rekavši da je dobio isti tretman kao i evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, aludirajući na koincidenciju da je prilikom poslednje posete Eštonove Beogradu uhapšen Ratko Mladić, a da je danas uhapšen i Goran Hadžić. Lukšić se sastao sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, kao i predsednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim patrijarhom
Irinejom.

Uz isticanje uzajamne podrške u procesu evropskih integracija i ostvarenju zajedničkog cilja, to jest članstva u EU, premijer Srbije Mirko Cvetković i njegov gost, crnogorski premijer Igor Lukšić su tokom današnjih razgovora u Beogradu ocenili da je ova poseta važna je za produbljivanje dobrosusedskih odnosa i rešavanje problema u korist građana dve zemlje.

Ekonomska saradnja može da bude bolja, ocenio je Cvetković i dodao da Srbija posle Koridora 10, smatra Koridor 11 drugim po važnosti, zbog čega je već pokrenula određene aktivnosti na njegovoj izgradnji:

"…Ali bismo bili zainteresovani da koliko god je to moguće sinhronizujemo naše aktivnosti sa jedne i sa druge strane. I ako je potrebno, čak i da se možda u saradnji sa finansijerima, razmotri i pitanje nekih zajedničkih tendera itd.", rekao je Cvetković.

Igor Lukšić, kome je ovo prva zvanična poseta jednoj zemlji regiona od kada je na položaju premijera Crne Gore istakao je da je evropska perspektiva Srbije sada jasnija nego ikada.

Bilo je reči i o luci Bar, koja je interesantna za srpsku privredu, dodao je Lukšić, a na pitanje novinara o razgovoru sa srpskim patrijarhom Irinejom crnogorski premijer je istakao da očekuje da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude podrška državi, kao i da se nada da će pitanje pravoslavne crkve biti rešeno na odgovarajući način, kao što je ugovorno uređen i odnos sa rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori:

"Ja ću uvek biti spreman da razgovaram na svaku temu koja je od interesa za pravoslavnu organizaciju u Crnoj Gori. Ali sa druge stane isto tako očekujem malo više senzibiliteta kada je u pitanju odnos prema crnogorskoj naciji i prema poštovanju zakona Crne Gore", rekao je Lukšić.

Tokom dana Lukšić se sastao i sa predsednikom Srbije Boris Tadić, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dve države, a posebno poboljšanju odnosa u oblasti privrede.

XS
SM
MD
LG