Linkovi

Mladić za korak bliže Hagu


Fotografija haškog optuženika Ratka Mladića iz 1993. godine i snimak nakon hapšenja 26. maja 2011

Ratko Mladić je danas u pritvoru Okružnog zatvora dobio televizor i jagode, zatražio nekoliko knjiga ruskih pisaca i pravo da poseti ćerkin grob. Lekarskim pregledom je utvrđeno da je bivši vojni vođa bosanskih Srba sposoban da prati saslušanje, a istražni sudija Odeljenja za ratne zločine je doneo rešenje da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Hagu. S obzirom na pravo na žalbu, moguće je da bi Mladić sredinom iduće nedelje mogao da bude prebačen u Hag..

Ako je malo zrenjaninsko selo Lazarevo juče bilo u samoj žiži svetske javnosti, danas je težište priče o Ratku Mladiću prebačeno u Beograd, tačnije u Specijalni sud, gde je istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim konstatuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu u roku od tri dana, a do trenutka kada se steknu uslovi da bude isporučen haškom sudu, Ratko Mladić ostaje u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora.

Danas oko 13 časova je nastavljeno saslušanje Mladića, kome su prisustvovali zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić i Mladićev branilac Miloš Šaljić. Sam Mladić je odbio da primi optužnicu, a kako je objasnila portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić, konačnu odluku o izručenju Hagu nakon ispunjavanja procedure doneće ministar pravde:

"Danas je održano ročiščte kod istražnog sudije Dilparića u prisustvu branioca i predstavnika Tužilaštva za ratne zločine. Utvrđeno je da je general Madić zdravstveno sposoban da prisustvuje tom ročištu jer su prethodno obavljeni svi lekarski pregledi. I dobili smo saopštenje da je fizički sposoban da prisustvuje ročištu, mada ima niz hroničnih bolesti."

"Ja lično smatram da nije sposoban i da je tokom čitavog trajanja ovog ispitivanja on pokazivao sasvim suprotne znake, odnosno da ne prati na odgovarajući način ono što se događa u sudnici. On je prelazio sa teme na temu i pričao nevezane stvari", kazao je Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Grafiti sa Mladićevim likom
Grafiti sa Mladićevim likom

Miloš Šaljić je potvrdio da će, s obzirom na Mladićevo zdravstveno stanje u ponedeljak podneti žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje, o čemu je govorio i Mladićev sin Darko, koji je zajedno sa majkom Bosiljkom danas oko 11 časova posetio oca u pritvoru:

"Ja sam obavio konsultacije sa prijateljima iz Rusije da dođu ruski lekari ovde da prisustvuju tim pregledima i tumačenju tih rezultata."

Ispred Specijalnog suda danas se pojavila i predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je istakla da zdravstveno stanje Ratka Mladića ne bi trebalo da bude prepreka njegovom izručenju Hagu:

"Naravno da on posle toliko godina skrivanja može da ima i zdravstvnih problema, ali haško Tužilaštvo uvek pruži najbolje usluge svima onima koji dođu u Hag, tako da ne vidim da to može da bude neki izbiljan problem sada u ovom trenutku."

A kako je medijima danas objasnio ministar policije Ivica Dačić u jučerašnjoj akciji policija je juče zapravo prvi put izvršila pretres lokacije u selu Lazarevo:

"U proteklim godinama on je živeo sam sa svojim bratom, usamljen, bez finansijskih sredstava. Veoma teško živeo i prema toma ta priča o velikom broju jataka, prstenovima i različitim telohraniteljima je naravno bila prazna priča."

A nakon sinoćnih protestnih okupljanja u Beogradu i Novom Sadu, tokom kojih je reagovala policija i uhapsila veći broj, uglavnom mlađih demonstranata, danas je u Srbiji mirno. Za nedelju u 19 sati u centru Beograda Srpska radikalna stranka je zakazala protestni miting zbog hapšenja Mladića na kome će zatražiti smenu Vlade i predsednika Srbije. S obzirom na zabranu javnih okupljanja koja je proglašena u Beogradu, radikali čekaju da ovaj skup odobri policija.

XS
SM
MD
LG