Linkovi

Obama: Snažne veze SAD i Irske


Predsednik Obama i njegova supruga Mišel Obama sa irskom predsednicom Meri Mekalisi i njenim suprugom Martinom Mekalisijem prilikom današnjeg dočeka u Dablinu
Predsednik Obama i njegova supruga Mišel Obama sa irskom predsednicom Meri Mekalisi i njenim suprugom Martinom Mekalisijem prilikom današnjeg dočeka u Dablinu

Predsjednik Barak Obama počeo je šestodnevnu evropsku turneju posjetom Irskoj, odajući priznanje njenim naporima na postizanju mira u britanskoj pokrajini Severna Irska, nazvavši to inspiracijom za Sjedinjene Države.

Prvog dana evropske turneje, u okviru koje će još posjetiti Britaniju, Francusku i Poljsku, predsjednik Obama se u Dablinu sastao sa predsjednicom Irske Meri Mekalisi i premijerom Endom Kenijem. Obama je tokom susreta sa Kenijem pozdravio odnose Sjedinjenih Država i Irske.

Prijateljstvo i veze između Sjedinjenih Država i Irske ne mogu biti snažniji. Očigledno, tu nije riječ samo o strateškim interesima ili spoljnoj politici, već i o krvnim vezama. Za milione Amerikanaca irskog porijekla ovo je i dalje njihova domovina sa izvanrednom tradicijom izvanrednog naroda”

U govoru, koji je kasnije održao pred oko 25 hiljada ljudi, predsjednik je istakao da je došao kući.

“Zdravo Dabline. Zdravo Irsko. Ja sam Barak Obama, od Obama iz Manigala. Došao sam kući kako bih našao apostrof koji smo negdje izgubili.”

Doček američkom predsedniku u mestu Manigal, rodnom gradu Obaminog čukundede
Doček američkom predsedniku u mestu Manigal, rodnom gradu Obaminog čukundede

Američki predsjednik je zatim pozdravio napore na uspostavljanju mira u Sjevernoj Irskoj.

“Ovo je nacija koja je ispunila svoje odgovornosti i inspirisala cijeli svijet odlukom da zaboravi na ožiljke nasilja i nepovjerenja kako bi izdejstvovala mir na ovom ostrvu. I kao što je predsjednik Klinton rekao na ovom istom mjestu prije 15 godina “ Vođenje mira je riskantno”. Oni koji su bili uključeni, bili su svjesni rizika koji preduzimaju, ali ste vi istrajali, glasali i digli glas za mir. I odgovorili herojski kada je bio doveden u pitanje.”

Predsjednik je tokom posjete rezidenciji predsjednice Irske zasadio drvo, u okviru obilježavanja desete godišnjice istorijskog mirovnog sporazuma, poznatog kao ‘Sporazum na Veliki petak’, kojim je okončano nasilje u Sjevernoj Irskoj. Ceremonija je održana blizu sekvoje koju je 1963. zasadio bivši američki predsjednik Džon Kenedi.

Najveću pažnju javnosti ipak je privukao Obamin boravak u Manigalu, rodnom mjestu čukundede sa majčine strane. Falmut Kerni, inače obućar, rođen je u ovom mjestu 1830. godine, da bi 20 godina kasnije, poput velikog broja Iraca, emigrirao u Sjedinjene Države. Predsjedniku Obami nije trebalo dugo vremena da prošeta glavnom ulicom od doma predaka do paba Oli Hejz, gdje su ga čekali dalji rođaci i naravno Ginis.

Bolji mu je ukus ovdje nego u Sjedinjenim Državama. Shvatio sam da najbolje pivo ostavljate za sebe.”

Američki predsjednik nakon Irske putuje u London, u dvodnevnu posjetu, na poziv britanske kraljice.

XS
SM
MD
LG