Linkovi

Obama i Netanjahu različito o miru


Predsednik Obama i premijer Netanjahu pre razgovora u Beloj kući, Vašington, 20. maj 2011.
Predsednik Obama i premijer Netanjahu pre razgovora u Beloj kući, Vašington, 20. maj 2011.

Predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdili su posle današnjeg susreta u Beloj kući razlike u stavovima o putu ka miru na Bliskom istoku.

Dvojica lidera razgovarala su dan pošto je Obamina izjava o mogućim budućim granicama Izraela pojačala tenzije. Netanjahu je rekao da ceni Obamine napore, dodajući - "Izrael želi mir, ja želim mir". Predsednik Obama je u jučerašnjem govoru rekao da bi izraelske granice trebalo da se, uz određene uslove, poklope sa granicama pre šestodnevnog rata 1967. godine.

U razgovoru sa novinarima posle današnjeg sastanka, premijer Netanjahu je rekao da je Izrael spreman na ustupke ali da se neće vraćati na granice iz 1967. za koje je rekao da su "neodbranjive". Predsednik Obama je juče takodje rekao da bi uslov za to bila dogovorena razmena teritorija sa Palestincima, kako bi obe države dobile bezbedne i priznate granice.

Dok su Obama i Netanjahu razgovarali, kvartet međunarodnih posrednika koji već decenijama pokušava da postigne dogovor na Bliskom istoku, podržao je Obaminu viziju mira. Pored Sjedinjenih Država kvartet sačinjavaju Ujedinjene nacije, Evropska unija i Rusija. Palestinci, koji lobiraju za sopstvenu državu, takođe su prihvatili tu ideju.

XS
SM
MD
LG