Linkovi

Čulo mirisa uvećalo mozak sisara


Mozgovi ranih sisara brzo su se razvijali zahvaljujući potrebi razvoja čula mirisa
Mozgovi ranih sisara brzo su se razvijali zahvaljujući potrebi razvoja čula mirisa

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Mozak ranih sisara razvijao se brže nego kod drugih vrsta zbog potrebe razvoja čula mirisa, važnog za opstanak u preistorijskom dobu.

Jedna grupa paleontologa u Sjedinjenim Državama analizirala je iz pomoć kompjuterizovane tomografije lobanje sisara pronađene u Kini, koji su živeli pre 190 miliona godina u doba Jure, kada su zemljom vladali dinosaurusi.

Trodimezionalno skeniranje otkrilo je da su te životinjice, nalik na današnje glodare, imale mozak veći nego što se očekivalo, s obzirom na veličinu tela, i takođe veći od nešto starijih sisara, naročito u delu koji je obrađivao signale čula mirisa. Naučnici kažu da je razvoj čula dodira i motorike mišića takođe uticao na rast mozga ranih sisara, jer im je to pomagalo da opstanu živeći pored dinosaurusa - mesoždera. Uz osetljivije čulo mirisa rani sisari su mogli lakše da dođu do hrane, ali i lakše da pobegnu od neprijatelja.

Rezultati pomenute studije bacaju više svetla na pitanje zašto su sisari, uključujući ljude, evolucijom stekli najveće mozgove u životinjskom carstvu u odnosu na veličinu tela.

Ovo je bio prvi put da je kompjuterizovana tomografija korišćena za rekonstrukciju mozgova ranih sisara. Istraživači su ranije morali da otvaraju lobanje retkih fosila ili da se oslanjaju na upoređivanje lobanja sadašnjih sisara da bi posredno zaključivali o onima koji su živeli pre više miliona godina. Uz pomoć skenera naučnici sada mogu da proučavaju unutrašnjost lobanja fosila ne uništavajući ih.

U studiji su učestvovali paleontolozi sa Univerziteta države Teksas, u Ostinu, Univeziteta sent Meri, u San Antoniju i Karnegijevog prirodnjačkog muzeja u Pitsburgu, u Pensilvaniji. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nauka.

XS
SM
MD
LG