Linkovi

Roboti već u muzejima


Robotizovano vozilo Stenli, koje je sagradio tim robotičara sa univerziteta Stenford, pobedilo je 2005. godine u pustinjskoj trci vozila bez vozača
Robotizovano vozilo Stenli, koje je sagradio tim robotičara sa univerziteta Stenford, pobedilo je 2005. godine u pustinjskoj trci vozila bez vozača

Čuveni Si-tri-pi-o, iz filmova o ratovima zvezda, velika je atrakcija na ulazu u muzej. Kustos robota Karlin Stivens kaže da posetioci obožavaju tog pozlaćenog androida, koji nije robot ali predstavlja nešto mnogo više.

"Roboti imaju dugu istoriju, a pošto smo mi istorijski muzej uklapaju se u naš interes za industriju i sve ono što se odnosi na pronalaske i inovacije", kaže Karlin Stivens.

Stivens kaže da je njoj najdraži 450 godina star robot iz doba mehanike.

Karlin Stivens
Karlin Stivens

"Izgleda kao figura kaluđera, kotrlja se simulirajući hod, oponaša govor i oponaša prinošenje krsta usnama radi poljupca ", objašnjava Karlin Stivens.

U svetu, više od 6 miliona robota radi u fabrikama ili u vojnoj službi. Jedan od izloženih je "pakbot" - čistač mina sa daljinskim upravljanjem korišćen i u izviđanjima u Avganistanu.

Tu je i robotizovani džip nazvan Stenli, koji je 2005. pobedio u trci od 200 kilometara kroz kalifornijsku pustinju i osvojio nagradu od 2 miliona dolara.

"Nagađala sam da će Stenli predstavljati ključni momenat u istoriji američke tehnologije koji ukazuje na budućnost vožnje, odnosno da će uticati na vožnju u budućnosti."

Karlin Stivens kaže da sada posebno nastoji da uveća kolekciju autonomnih, pokretnih robota.

Brus Hol, predsednik kalifornijske firme Velodajn, doneo je kao poklon kolekciju elektronskih senzora i uređaja za otkrivanje prepreka, primenjivanih na eksperimentalnim vozilima u trci u kalifornijskoj pustinji. On kaže da je HDL-64 bio prekretnica.

"Ima 64 lasera koji daju dva i po miliona podataka u sekundi o objektima oko vozila. To pruža potpuno razumevanje svega što se događa oko njega kako bi auto donosio odluke o navigaciji", kaže Hol.

Hol dodaje da će to na kraju dovesti do robotizovanih automobila i kamiona.

"Videćete napredak koji će, verujem još za naših života, stvoriti automobile koji će nas sami odvoziti na odredište", kaže Hol.

Bari Splecer, penzionisani robotičar iz Nacionalne laboratorije Sandia, doneo je u muzej kutiju sa nekoliko mini robota.

"Istorijski su značajni jer imamo najmanjeg u svetu robota, imamo najveći roj robota, imamo rekordera u skoku uvis. Svi oni predstavljaju stepenice u razvoju poslednjih 10 do 15 godina", kaže Splecer.

Splecer kaže da se ova rešenja već primenjuju u industriji, svemirskim letelicama, medicini i sistemima za bezbednost.

Kustos Karlin Stivens kaže kako se nada da će ovi i budući roboti poklonjeni muzeju podsećati posetioce na važnu ulogu koju nauka i tehnologija igraju u današnjem svakodnevnom životu.

XS
SM
MD
LG