Linkovi

Inicijativa za bolje odnose sa Kinom


Američki učenici uče kineski jezik

Savetodavni odbor takozvane Inicijative 100 hiljada, predsednika Baraka Obame, kojom se podstiču Amerikanci da odlaze na studije u Kini, vode bivši senator iz Nebraske Čak Hegel i dosadašnji gradonačelnik Čikaga Ričard Dejli. Dejli, koji je bio gradonačelnik 22 godine, predvodio je kampanju jačanja čikaških veza sa Kinom i promovisao međukulturne programe. Njegov rad je „Vetrovitom gradu“ doneo priznanje „najprijateljskijeg grada prema Kini“, kada ga je u januaru posetio predsednik Hu Đintao. Takva reputacija pomaže Čikagu da podrži cilj predsednika Obame.

Ven Ja Lu je jedna od nekoliko jezičkih instruktora u Višoj školi „Volter Pejton“ u Čikagu. Časovi kineskog jezika su deo redovne nastave u sistemu državnih škola u Čikagu više od decenije.

„Verujemo da smo jedna od prvih nekoliko škola koje su počele da promovišu učenje kineskog jezika.“

„Gradonačelnik je započeo najveći program na mandarinskom jeziku u državnim školama u Sjedinjenim Državama. U Čikagu postoje 42 škole u kojima više od 12 hiljada đaka uči mandarinski.“

Vilijam Spenser je kopredsednik Čikaškog odbora za bratske gradove u Kini. On kaže da su časovi jezika jedan od načina na koje je dosadašnji gradonačelnik Ričard Dejli jačao veze sa Kinom, američkim drugim najvećim trgovinskim partnerom. Kineski predsednik Hu Đintao je to priznao u januaru. Tokom svoje zvanične posete, Hu se zadržao u Čikagu i obišao đake u školi „Volter Pejton“.

„To je verovatno više uticalo na podizanje nivoa svesti o Čikagu nego bilo šta drugo.“

Svetska izložba u Šangaju 2010, takođe je pomogla da se poveća svest o Americi u Kini. Državna sekretarka Hilari Klinton je odlučila da Državni sekretarijat učestvuje na Ekspou i otvori Američki paviljon. Ona kaže da se Amerikancima koji su radili u paviljonu isplatilo učenje kineskog.

„Rekla bih da je deo razloga što je naš paviljon bio drugi po posećenosti bilo to što su Kinezi bili oduševljeni da dođu i upoznaju ove mlade Amerikance koji su govorili njihov jezik. Postavljali su sva moguća pitanja, a mladi Amerikanci su pitali kakav im je izgovor i to je bio zaista nezaboravan momenat. Treba nam više takvih stvari.“

Državna sekretarka Klinton je zatražila od gradonačelnika Dejlija da bude kopredsednik Savetodavnog odbora Inicijative 100 hiljada. Cilj inicijative koji je 2009. postavio predsednik Barak Obama, jeste da podstakne stotinu hiljada američkih studenata da uče van zemlje, u Kini. Uspeh programa zavisi od broja institucija u celoj zemlji koje krenu za primerom Čikaga.

„Znamo da je još oko petnaest američkih gradova prihvatilo čikaški model i uvelo program mandarisnkog jezika u državne škole.“

Ipak, i pored takvih programa, američki Državni sekretarijat kaže da 600 puta više kineskih đaka uči engleski, nego Amerikanaca kineski. Stejt dipartment takođe ukazuje da se desetostruko više kineskih đaka školuje u Sjedinjenim Državama, nego američkih u Kini. Smisao Inicijative 100 hiljada je da taj jaz premosti.

XS
SM
MD
LG