Linkovi

Deseta godišnjica terorističkih napada


Bivša prva dama Sjedinjenih Država, Lora Buš, bivši predsednik Džordž Buš, prva dama Amerike, Mišel Obama i predsednik SAD Barak Obama tokom intoniranja himne kraj memorijala žrtvama na 10 godišnjicu terorističkih napada kraj Nulte tačke u Njujorku, 11. s
Bivša prva dama Sjedinjenih Država, Lora Buš, bivši predsednik Džordž Buš, prva dama Amerike, Mišel Obama i predsednik SAD Barak Obama tokom intoniranja himne kraj memorijala žrtvama na 10 godišnjicu terorističkih napada kraj Nulte tačke u Njujorku, 11. s

11. septembar je emotivan dan za Amerikance, a pogotovo ove godine kada se obeležava 10. godisnjica teroristickih napada na Njujork i Vasington. Zvaničnici i Amerikanci širom zemlje prisustvuju brojnim komemoracijama, a nekoliko stotina se okupilo i u Pentagonu.

Rano jutros u Pentagonu je održana komemoracija koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj su prisustvovali članovi porodica žrtava. Tačno u 9:37 ujutru, odnosno u momentu kada je pre 10 godina avion Amerikan Erlajnza na letu br. 77 udario u zgradu Pentagona, minutom ćutanja odana je pošta za 184 zrtve terorističkog napada na zgradu Pentagona.

Prisutnima su se obratili američki potpredsednik Džozef Bajden, admiral Majk Malen i sekretar za odbranu Lion Paneta. Potpredsednik Džozef Bajden je govorio o hrabrosti onih koji su prvi stigli na poprišta napada da pruže pomoć i onih koji su posle 11. septembra 2001. stupili u vojsku, dodajući da teroristi nisu postigli svoj cilj da slome duh američkog naroda.

“Prvi izvor snage američkog naroda ne leži u ovoj zgradi iza mene. Mi Amerikanci crpimo snagu iz bogatstva duha našeg naroda. Prava zaostavština 11. septembra je to da je naš duh jači, a da su spone među nama još čvršće”.

Sekretar odbrane Lion Paneta i potpredsednik SAD Džozef Bajden na komemoraciju u Pentagonu
Sekretar odbrane Lion Paneta i potpredsednik SAD Džozef Bajden na komemoraciju u Pentagonu

Komandant združenog generalštaba vojske Sjedinjenih Država, admiral Majk Malen rekao je okupljenima u Pentagonu da je danas dan za sećanje na žrtve.

“Na ovom mestu su prekinuti neki životi, uništeni su snovi i budućnost se promenila u roku od nekoliko sekundi. Nada je tragično izgubljena. Došli smo ovde da se podsetimo te nade i da odamo poštu poginulima. Ali najveće priznanje koje možemo da odamo ne leži u našim okupljanjima veći u našim srcima i meri se našim delima”.

U 6 odvojenih minuta ćutanja, čitava zemlja je zastala ovog jutra u znak sećanja na 11. septembar 2001. U Njujorku, na nultoj tački, Amerikanci su počeli da se okupljaju rano u zoru. Posle prigodne muzike usledilo je čitanje imena svih gotovo 3 hiljade imena poginulih u terorističkim napadima pre 10 godina.

Sva imena sada su ugravirana u bronzi na mestu gde su nekada stajale Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Američki predsednik Barak Obama i bivši predsednik Džordž Buš prvi put su stajali rame uz rame. Predsednik Obama pročitao je odlomak iz Svetog pisma u kojem se govori o Bogu kao utočištu i izvoru snage.

Porodice žrtava u Njujorku danas će po prvi put videti novi memorijalni centar, veliki prostor koji se prostire na nekoliko hektarai sastoji se od dva bazena sa kaskadama postavljenim na mestu gde su nekada uzdizale Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra. Takođe je planirano da muzej žrtvama terorističkog napada bude otvoren za godinu dana, a izgradnja novih oblakodera, sa čak 104 sprata, trebalo bi da bude dovršena do 2015.

“Deca koja su izgubila roditelje sada su već odrasla, rođeni su unuci, a pošten rad i javna služba utemeljili su našu posvećenost da ne zaboravimo živote koji su izgubljeni”, kazao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Posle Njujorka, predsednik Obama je sa suprugom otputovao u Pensilvaniju, da bi odao poštu žrtvama leta 93 - aviona koji se srušio nakon intervencije putnika. U Šenksvilu je sinoć održana komemoracija na kojoj je prisustvovalo oko 4 hiljade ljudi. Bivši predsednici Džordž Buš i Bil Klinton, i potpredsednik Džozef Bajden takođe su se pridružili porodicama 40 putnika i članova posade koji su se borili protiv otmičara aviona.

XS
SM
MD
LG