Linkovi

Napadi na ambasade u Libiji


Novinari i zvaničnici na mestu vazdušnog napada NATO-a u Tripoliju

Iz očigledne osvete za raketni napad NATO-a u kojem je navodno poginuo najmlađi sin libijskog vođe Moamera Gadafija i troje njegovih unuka, u libijskoj prestonici Tripoliju su napadnute italijanska i britanska ambasada.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg, danas je osudio te napade i saopštio da njegova vlada proteruje libijskog ambasadora iz Britanije. On je naglasio da se napadima na diplomatske misije krši Bečka konvencija. Italija je potvrdila da je njena ambasada među onim koje su oštećene u napadima vandala u Tripoliju i optužila Gadafijevu vladu da ne štiti strane misije.

Većina zapadnih ambasada je evakuisala osoblje iz svojih ambasada pre nekoliko nedelja. Portparol Libijske vlade Musa Ibrahim je sinoć saopštio da su 29-ogodišnji Saif al-Arab Gadafi i tri unuka libijskog vođe poginuli u – kako je doslovno rekao – direktnom pokušaju ubistva Moamera Gadafija. Ibrahim je saopštio da je Gadafi sa suprugom u trenutku napada bio u sinovljevoj kući, ali da nije ranjen, dodavši da je nekoliko prisutnih osoba ipak ranjeno.

Novinari su dovedeni na poprište napada, gde su videli veliko razaranje. Britanski premijer Dejvid Kameron, nije potvrdio žrtve napada, ali je izjavio da je politika izbora ciljeva koju sprovodi NATO u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija kojim je obuhvaćeno sprečavanje civilnih žrtava. Kameron je objasnio da to znači gađanje komandnih i kontrolnih tačaka i vojne tehnike.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je osudilo vazdušni udar, dodajući da Moskva ima sumnje „u pogledu izjava članova koalicije da cilj napada u Libiji nije fizička eliminacija Gadafija i njegove porodice“.

Nešto ranije, predsednik Odbora za inostrane poslove ruskog parlamenta, Konstantin Kosačev, rekao je da napad pokazuje da koalicija ne štiti civile, što je predviđeno mandatom UN-a. Libijski vođa je izgubio svoju usvojenicu 1986, u američkom vazdušnom napadu na njegov rezidencijalni kompleks Bab al-Azizija. Tim napadom je uzvraćeno na podmetanje bombe u nemačku diskoteku u čijoj eksploziji su poginula dva američka vojnika. Vašington je tada okrivio Libiju za eksploziju.

U međuvremenu, libijske trupe nastavljaju napade na pobunjeničke ciljeve. Očevici i portparol opozicije u Misrati kažu da su Gadafijeve snage i danas granatirale okolinu luke u opkoljenom gradu. Vatra je otvorena u vreme kada su sa malteškog humanitarnog broda istovarivani hrana i medicinski materijal. Brod je hitno isplovio na otvoreno more. Istovremeno, stižu i vesti o žestokim borbama duž granice sa Tunisom.

NATO je juče odbacio Gadafijevu ponudu za pregovore o prekidu sukoba u Libiji, s obrazloženjem da nije vredna razmatranja. Libija je saopštila da su koalicione vazdušne snage rano juče bombardovale ciljeve pored nacionalnih kancelarija za emitovanje programa, dok je Gadafi unutra držao govor naciji.

XS
SM
MD
LG