Linkovi

Uspeh pobunjenika u Libiji


Libijski pobunjenici na položajima oko grada Adždabije

Svedoci u zapadnom delu Libije kažu da su libijske pobunjeničke snage, posle žestokih borbi sa Gadafijevim snagama, preuzele kontrolu nad graničnim prelazom prema Tunisu, na putu koji vodi ka tuniskom gradu Dehibi.

Svedoci navode da su snage lojalne Gadafiju pobegle preko granice u Tunis, da ne bi bile uhvaćene od strane pobunjenika. Libijski državni mediji su javili da je u vazdušnom napadu NATO-a izvan Tripolija ,kasno sinoć, sedmoro ljudi poginulo a 18 ranjeno.

U izjavi za francusku novinsku agenciju AFP zvaničnici NATO-a su saopštili da je izveden vazdušni napad na jedan vojni kompleks, ali da nema podataka o civilnim žrtvama. Nešto ranije, jedan od komandanata Vojne alijanse upozorio je civile da se drže podalje od vladinih snaga da bi vazdušni udari bili efikasniji, dok pobunjenici i dalje pozivaju NATO da pojača vazdušne napade.

General potpukovnik, Šarl Bušar, istakao je da NATO čini sve što može da izbegne civilne žrtve, ali da rizik ne može da bude potpuno uklonjen.

Ubijeni novinari u Misrati

Tim Hederington i Kris Hondros pratili su borbe Gadafijevih snaga i pobunjenika u Misrati.
Tim Hederington i Kris Hondros pratili su borbe Gadafijevih snaga i pobunjenika u Misrati.

U medjuvremenu, nastavljene su borbe u Misrati, gde su juče, za vreme žestokih okršaja, ubijena dvojica zapadnih fotoreportera. Tim Hederington, ratni fotograf I filmski autor čiji je dokumentarni film “Restrepo” bio nominovan za Oskara, ubijen je u centru Misrate pogotkom iz minobacača.

U napadu je ranjen i Kris Hondros, Amerikanac koji je radio za foto agenciju “Geti”, koji je preminuo nekoliko sati kasnije. On je dobitnik niz nagrada, uključujući I zlatnu medalju Robert Kapa, jedno od najvećih priznanja za ratnu fotografiju. Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je duboko žaljenje zbog gubitka svih života u Libiji, dodajući da je posebno ožalošćena zbog vesti o smrti dvojice novinara, ubijenih u Misrati.

XS
SM
MD
LG