Linkovi

Globalne finansije i dalje nestabilne


Izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus- Kan
Izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus- Kan

Medjunarodni monetarni fond i Svetska banka naglasili su potrebu za nastavkom saradnje svetskih ekonomija, navodeći da je globalni finansijski sistem i dalje podložan novim potresima. Upozorenje je izneto dok se dve finansijske institutcije spremaju za svoje redovno prolećnje zasedanje u Vašingtonu.

Svetska ekonomija prebrodila je najteži deo ekonomske krize, ali MMF kaže da globalni finansijski sistem još nije van opasnosti. U četvrtak, izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan upozorio je zemlje članice da ne budu previše opuštene.

„Svakako da je oporavak sve jači, ali svima je jasno da to nije vrsta oporavka kakvu želimo.“

MMF kaže da najveći rizik preti od neravnomernog rasta – gde razvijene zemlje imaju suviše spor ekonomski rast dok se ekonomije u ekspanziji razvijaju – prebrzo.

„Glavni izazov kod tržišnih ekonomija u ekspanziji je svakako rizik od „pregrevanja privrede“. U zemljama sa malim prihodima, pitanje cene hrane i goriva donosi rizik da se ponovi teška situacija kakvu smo imali 2008.“

Predsednik Svetske banke Robert Zelik
Predsednik Svetske banke Robert Zelik

Uprkos tome što projektovani rast svetske ekonomije iznosi 4.5%, MMF navodi da se do sada radilo o oporavku bez zapošljavanja. Štraus-Kan navodi primere Tunisa i Egipta – gde ekonomski indikatori pokazuju razvoj ali nisu stvorene mogućnosti za gradjane. Predsednik Svetske banke, Robert Zelik, ističe da je taj nesklad doprineo izbijanju narodnih pobuna, što je rezultiralo većom nestabilnošću.

Jedna od pouka nekih od dešavanja na Bliskom istoku i Severnoj Africi je da, dok su neke stope rasta bile razumno dobre, makro-ekonomska stabilnost nije bila dovoljna…“

Svetska banka objavila je u četvrtak novi izveštaj u kojem se pokazuje uticaj nemira na cene hrane. Zelik kaže da je skok cene hrane od 36% u odnosu na prošlu godinu 44 miliona ljudi na svetu gurnuo u siromaštvo. On upozorava da bi novi rast cena od deset odsto još deset miliona doveo u stanje ekstremnog siromaštva.

„Cifre nam daju sumornu sliku trajnog, snažnog pritiska na siromašne u svetu. Svi znamo šta su sastojci – kada se uzmu visoke cene hrane, pomešaju sa kolebanjem cena i u to dodaju više cene goriva dobijate jednu toksičnu mešavinu koja realno doprinosi društvenim neredima.“

Ovi komentari izneti su u momentu dok se ministri finansija zemalja širom sveta okupljaju u Vašingtonu na prolećnom zasedanju Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda. U središtu pažnje sastanaka biće globalni ekonomski oporavak i koraci koje treba preduzeti da bi se poboljšali finansijski uslovi širom sveta.

XS
SM
MD
LG