Linkovi

Da li je nuklearna energija bezbedna?


Satelitski snimak štete pričinjene u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči

Sadašnja nuklearna kriza u Japanu je ponovo širom sveta podstakla raspravu o bezbednosti nuklearne energije. Šta o tome kažu pobornici i protivnici nuklearne energije u Sjedinjenim Državama?

Zemljotres i cunami u Japanu su razorili cele delove zemlje. Hiljade su poginule. Cele zajednice su nestale. A sada se nadvija nova opasnost: nuklearno zračenje. Mnogi Japanci su uspaničeni.

A ono što se, prema proverenim izveštajima, zaista dogodilo, jeste sledeće: više reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči je oštećeno, a posledica je širenje zračenja. Japanski premijer je preko nacionalne televizije poručio da je po svemu sudeći nivo radijacije veoma visok, a to je potvrdio i glavni portparol Japanske vlade.

„Sad govorimo o nivoima koji su opasni za zdravlje ljudi.“

Nadležni preporučuju da svi koji žive u okolini reaktora ne izlaze iz kuća. I dok se ovaj košmar odvija u Japanu, predstavnici nuklearne industrije i zvaničnici administracije u Sjedinjenim Državama, iznose uveravanja da je nuklearna energija bezbedna. Među njima je i američki sekretar za energetiku Stiven Ču.

„Američki narod bi trebalo da ima potpuno poverenje u to da Sjedinjene Države imaju stroge bezbednosne propise koji obezbeđuju sigurnu i odogovornu proizvodnju naše nuklearne energije.“

Međutim, stručnjaci iz tog sektora kažu da to jednostavno nije tačno. Oni priznaju da se proteklih godina povećala bezbednost nuklearnih elektrana, ali dodaju da Amerikanci i dalje treba da budu pripremljeni na najgori scenario.

Očigledno je da su Japanci, koji su pripremljeniji za zemljotrese i cunamije od bilo koga na svetu, potcenili potencijal zemljotresa jačine 9 stepeni. Očigledno je da mora da se načini ponovna procena bezbednosnih rizika.“

Kevin Kamps je iz američke nevladine organizacije "Dalje od nuklearnog"
Kevin Kamps je iz američke nevladine organizacije "Dalje od nuklearnog"

Kevin Kemps, iz organizacije za kontrolu radioaktivnog otpada „Dalje od nuklearnog“, protivi se produženju dozvola za rad više od 20 nuklearnih elektrana u Sjedinjenim Državama.

Fukušima Jedan u elektrani Daiči je reaktor star 40 godina. Njega je kriza prvo pogodila. Mi u Sjedinjenim Državama imamo 23 reaktora potpuno istog tipa.“

Arjun Makidžani iz Instituta za istraživanje energije i životne sredine, traži ponovnu temeljnu procenu svih američkih nuklearnih elektrana na obalskim područjima i duž kritičnih seizmičkih pravaca. On takođe želi da zna ko će snositi troškove čišćenja, ako dođe do nuklearne nesreće.

Nuklearna industrija nije obavezna da pokrije čak ni više od jedanaest milijardi troškova, i to u vreme kada govorimo da ćemo da smanjimo učešće države na minimum i slično, tako da je ovo stavka koju bi trebalo vratiti na sto.“

Makidžani kaže da bi troškovi mogli da dostignu stotine milijardi dolara. On bi voleo da doživi da nuklearna energija tokom vremena prestane da se upotrebljava.

Pravljene elemenata od plutonijuma i fisije, koji traju desetine hiljada ili milione godina, samo da bi se zagrejala voda, zaista nema smisla. U stanju smo da uradimo i nešto mnogo bolje. Možemo to da radimo čistije.“

Posle zemljotresa i cunamija u Japanu, nadležni se bore da ohlade jezgra tih reaktora morskom vodom. Ali voda izgleda da isparava mnogo brže nego što može da se upumpa.

XS
SM
MD
LG