Linkovi

Rasprava o bezbednosti ket skenera


This time each year, thousands of cherry trees display white and pink flowers throughout Washington, most prominently around the Tidal Basin. (Photo: Andrew Bossi)
This time each year, thousands of cherry trees display white and pink flowers throughout Washington, most prominently around the Tidal Basin. (Photo: Andrew Bossi)

Slučajno ispuštanje radijacije iz nuklearne elektrane u Japanu koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju, obnovilo je zdravstvene zabrinutosti oko pitanja koji nivo zračenja može da se smatra bezbednim. Medjutim, stručnjaci i dalje razmatraju bezbednost nivoa radijacije u medicinskim snimanjima. Nivoi mogu značajno da se razlikuju od bolnice do bolnice, a u nekim od njih, od tehničara do tehničara.

Upotreba kompjuterizovane tomografije, odnosno ket skenera, smatra se najznačajnijim napretkom u zdravstvenoj nezi u poslednjih 25 godina. Ali u izveštaju o zdravlju Ujedinjenih Nacija iz 2008. godine, navodi se da je korišćenje tih aparata za snimanje dovelo do najvećeg porasta izlaganja veštački proizvedenoj radijaciji.

Radiolozi, naučnici i proizvodjači ket skenera sastali su se nedavno u sedištu Nacionalnih instituta za zdravlje u Betezdi, u državi Merilend, kako bi razmotrili šta bi trebalo da predstavlja standarde. Doktor Roderik Petigru je direktor Nacionalnog instituta za biomedicinska snimanja i bioinženjering, koji je bio organizator konferencije.

Doktor Roderik Petigru
Doktor Roderik Petigru

„Niko ne želi da izloži pacijenta nepotrebno povišenoj dozi radijacije prilikom ispitivanja“.

U članku objavljenom u „Nju Ingland časopisu za medicinu“ u 2010., postavlja se pitanje da li je snimanje ket skenerom uvek neophodno za postavljanje dijagnoze. Autor članka, doktorka Rebeka Smit Bajndman kaže da postoji samo nekoliko pravila za njihovo primereno korišćenje i da preporuke proizvodjača imaju veću ulogu u odluci lekara od podataka zasnovanih na naučnim dokazima. Snimanje ket skenerom nije direktno povezano sa povećanjem broja slučajeva raka, ali radijacija jeste kancerogena.

Studije doktorke Bajndman i njenih kolega ustanovile su da rizik od jednog snimanja ket skenerom može da bude – jedan u 80 slučajeva. Prilikom svakog snimanja, radiolog odredjuje potreban nivo zračenja. Medicinski tehničar podešava skener, ali nigde na ekranu se ne pojavljuju podaci o stvarnoj količini zračenja koju pacijent dobija. Medjutim, dok standardi ne budu odredjeni, šta bi pacijenti trebalo da rade? Džojs Graf predstavlja pacijente sa Fon Hipel Lindau sindromom, retkim genetskim poremećajem koji zahteva redovno snimanje ket skenerom zbog pojave tumora.

„Ako odete u lokalnu bolnicu na snimanje ket skenerom, ne znate da li je dostupan lekar i da li je aparat dobro podešen. Kakav kvalitet snimka ćete dobiti i koliko kvalitetno će biti očitavanje? Mnogo je nepoznanica.“

Doktor Petigru kaže da postoji alternativa ket skeneru. Snimanje ultrazvukom i magnetnom rezonancom su dve procedure koje ne koriste radijaciju. Ali ako lekari ipak smatraju da je potrebno snimanje ket skenerom, on kaže da je potrebno uspostaviti standarde kako bi se osiguralo da je bezbednost pacijenta zaštićena.

XS
SM
MD
LG