Linkovi

Gadafijeve snage u Zaviji


Gadafijeve snage proslavljaju potiskivanje pobunjenika u uporišta u gradu Ras Lanuf
Gadafijeve snage proslavljaju potiskivanje pobunjenika u uporišta u gradu Ras Lanuf

Libijska vlada izgleda da sve više uspeva u naporima da povrati gradove koji su pali pod kontrolu pobunjenika.

Libijski zvaničnici odveli su strane novinare u obilazak centra Zavije, najbližeg grada Tripoliju koji su zauzeli pobunjenici. Tokom obilaska, pristalice libijskog lidera Moamera Gadafija isticale su lojalnost vladi, dok su novinari mogli da vide teško oštećene zgrade oko opustelog glavnog gradskog trga.

U medjuvremenu, libijski borbeni avioni izveli su nove napade u blizini naftne luke Ras Lanuf na istoku zemlje. Juče su se pobunjenici povukli u svoja uporišta u gradu, nakon što su pro Gadafijeve snage pokrenule napade iz vazduha, sa kopna i mora kako bi povratile kontrolu.

U medjuvremenu, hiljade Libijaca izašle su danas na ulice Bengazija gde su obnovili poziv za ostavkom lidera Moamera Gadafija. Demonstracije u libijskom drugom najvećem gradu počele su posle današnje molitve. Neki od demonstranata nosili su transparente kojima se zahvaljuju Francuskoj što je priznala opozicione lidere.

Medjunarodni komitet crvenog krsta saopštio je da Libija tone u gradjanski rat i da je u sukobu do sada poginulo više od hiljadu ljudi, dok je više od 250 hiljada Libijaca primorano da napusti zemlju.

Predsednik Obama je istakao da i dalje razmatra sve opcije na raspolaganju protiv režima libijskog predsednika Gadafija. On ističe da želi da svaka odluka koju donese, a koja se odnosi na upotrebu vojne sile, bude dobro promišljena i doneta u konsultacijama sa sekretarom za odbranu Gejtsom, načelnikom združenih generalštaba admiralom Malenom i svim relevantnim saradnicima.

Svaki put kada uputim američke snage u potencijalno konfliktnu situaciju prisutni su rizici i posledice, i moj zadatak kao predsednika je da procenim te rizike“, istakao je Obama dodajući da je važno da se očuva medjunarodna koalicija koja je brzo reagovala i uvela sankcije protiv Gadafija.

XS
SM
MD
LG