Linkovi

Proslave u Reganovom rodnom gradu


Dikson, rodni grad predsednika Ronalda Regana
Dikson, rodni grad predsednika Ronalda Regana

Mada je stekao slavu kao holivudski glumac, a kasnije kao predsednik Sjedinjenih Država, Ronalda Regana u njegovom rodnom Diksonu, u državi Ilinois, pamte kao heroja koji je spasao sedamdeset sedam ljudi radeći kao spasilac. Dikson koji je uvek imao posebno mesto u srcu 40. američkog predsednika, ove godine obeležava njegov 100. rođendan.

Devedeset-petogodišnja Gertrud Čajlders je skoro nastradala jednog toplog letnjeg dana 1931. kada joj je bilo samo 15 godina. Plivajući u reci Rok u blizini Diksona nije primetila drugog plivača koji se spušta niz tobogan.

“…u istom trenutku našli smo se na istom mestu. Ja sam plivala on se spuštao niz tobogan. Naskočio mi je na vrat i ramena i ja sam se onesvestila.”

Gertrud bi se sigurno udavlila da nije bilo spasioca koga su svi zvali “Dač”, koji je njeno poluobamrlo telo izvukao iz vode.

“Svi su znali Dača. Jednostavno, uvek je bio tamo”.

Kada je Dač, ostatku sveta poznat kao Ronald Regan, počeo da se pojavljuje u filmovima, pa zatim postao guverner Kalifornije i kasnije predsednik Sjedinjenih Država, njegova prva komšinica iz Diksona kaže da joj je bilo teško da ga oslovi sa “guverneru” ili gospodine predsedniče.

“Za nas, on je bio samo Dač Regan!”

Dikson, gradić od 16 hiljada stanovnika, u saveznoj državi Ilinois još uvek je, po mnogo čemu, mala zajednica u kojoj je odrastao Ronald Regan, samo što je sada poznat širom sveta.

“Mnogo je doprineo popularnosti Diksona”.

Gradonačelnik Džim Burk, iako Reganov politički suparnik, kaže kroz smeh.

“Demokrata sam… ali sam veliki pobornik Regana".

Proslave u Reganovom rodnom gradu
Proslave u Reganovom rodnom gradu

Reganova popularnost puno je pomogla Diksonu da privuče turiste iz celog sveta koji žele da vide mesto u kome se oblikovao karakter čoveka koji je postao američki predsednik.

“Uvek je poštovao to odakle je i tako ga se i ovde pamti, kao mladića koji je ostvario veliki uspeh ali nikada nije izgubio svoju prostodušnost.”

Ta prostodušnost može se videti u skromnom domu u kome je Regan proveo svoje detinjstvo. Potpuno renovirana kuća predstavlja istorijski spomenik i najpopularnija je turistička atrakcija u regionu.

“Od kako smo otvoreni imamo 15 do 30 hiljada posetilaca godišnje, a kada je gospodin Regan preminuo posećenost je znatno skočila”.

En Luis predsedava komisijom za obeležavanje stogodišnjice rođenja Ronalda Regana u Diksonu. Ove godine, kada Dikson i država Ilinois obeležavaju stogodišnjicu Reganovog rođenja, ona očekuje rekordni broj posetilaca. Proslava je počela sa mnogo pompe.

U istorijskom Dikson teatru, u kome je Regan gledao filmove koji su ga inspirisali za glumačku karijeru, u čast “Dača”, okupili su se muzičari iz cele zemlje.

"To je više himna njegovom optimizmu… njegovom karakteru..i svemu onome u šta je verovao.“

Profesor Dejvid Holsinger kaže da je Dikson pravo mesto za prvo izvođenje njegove kompozicije “Regan iz Ilinoisa”.

“Ima nečeg posebnog kada hodate mestom kao što je ovo. To možete osetiti ne samo u ljudima, kućama i celom okruženju… to se oseća u vazduhu."

I dok je pažnja u Diksonu trenutno fokusirana na biste i predmete iz života 40. američkog predsednika, organizatori kažu da obeležavanje Reganove stogodišnjice ima za cilj očuvanje uspomene na njegovu veličinu kao čoveka. Čovek koga mnogi u Diksonu manje pamte kao velikog glumca ili predsednika Sjedinjenih Država, koji je nastojao da okonča hladni rat, a više kao plavokosog spasioca, koji je spasao Gertrud Čajlders i 76 drugih davljenika u vreme kada su ga svi znali kao Dač.

XS
SM
MD
LG