Linkovi

Protesti u Egiptu sve širi


Demonstranti marširaju ulicama Kaira i drugih gradova u ogromnim demonstracijama protiv vlade predsednika Mubaraka
Demonstranti marširaju ulicama Kaira i drugih gradova u ogromnim demonstracijama protiv vlade predsednika Mubaraka

Stotine hiljada prodemokratskih demonstranata zaposelo je ulice i trgove i Kairu i drugim gradovima u Egiptu, pošto je predsednik Hosni Mubarak odbacio njihov zahtev da odmah podnese ostavku.

U izveštajima se kaže da su se ogromne mase demonstranata okupile posle molitve petkom u nekoliko delova Kaira, kao i u drugim velikim gradovima širom zemlje. Nekoliko državnih zgrada takođe je opkoljeno demonstrantima.

Vojska je zauzela položaje oko kairskog trga Tahrir, na kome se se nalazi nekoliko desetina hiljada demonstranata. Učesnici protesta skandiraju parole i mašu egipatskim zastavama, dok se na trgu može videti sve više šatora. Demonstranti su opkolili i gradu državnog radija i televizije, kao i predsedničku palatu u kairskom predgrađu Heliopolis.

Protivnici Mubaraka takođe su se u velikom broju okupili na drugim lokacijama, u Aleksandriji i kraj državnih zgrada u Suecu.

Kasno sinoć, Mubarak je razgnevio demonstrante koji su očekivali da će da objavi podnošenje ostavke. Umesto toga, u govoru pred televizijskim kamerama Mubarak je rekao da će donošenje svakodnevnih odluka preneti na potpredsednika Omara Sulejmana. Ta njegova izjava izazvala je uzvike negodovanja i skandiranje "mora da ode".

Egipatska vojska je podržala prenos ovlašćenja na potpredsednika Sulejmana i pozvala demosntrante da se vrate normalnom životu. U svom današnjem saopštenju, izdatom posle sednice Vrhovnog vojnog saveta, vojska kaže da će osigurati sprovođenje reformi koje je predložio Mubarak, uključujući ukidanje 30-godišnjeg vanrednog stanja koje je omogućavalo vlastima da sprovodi strogu kontrolu nad građanima. U saopštenju se takođe obećava da će predsednički izbori, koji padaju u septembru, biti slobodni i pravedni. Vojska je zatim pozvala demonstrante da se vrate kućama, ali organizatori protesta predviđaju da će današnje demonstracije biti najmasovnije od početka prošlog meseca.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da je egipatskom narodu rečeno da "postoji prenos vlasti, ali da se još ne vidi da je ta transformacija neposredna, istinska i zadovoljavajuća".

XS
SM
MD
LG